Na pietním místě na pražském Vítkově bude i hrob neznámého vojína

Praha - Ministerstvo obrany chce obnovit tradici hrobu neznámého vojína. Návrh dnes schválila vláda, počítá se s pietním místem v rekonstruovaném památníku na pražském Vítkově jako připomínkou padlých v obou světových válkách i obětí zahraničních misí české armády. Francie má pomník pod Vítězným obloukem, Spojené státy Arlingtonský hřbitov a neznámého vojína uctívají i v Belgii. Podobné pietní místo by se teď mělo objevit i v Česku.

Ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek informoval, že v návrhu je statut, který respektuje jak prvorepublikové teze, tak moderní metody uctívání památky. Hrob neznámého vojína s ostatky legionáře z bitvy u Zborova stál od roku 1922 u pražské Staroměstské radnice. Po válce ho obnovili už jako padlého z Dukly v novém Národním památníku na Vítkově. Architektonicky unikátní budova si dějiny prožila naplno.

Bylo tu Gottwaldovo mauzoleum, u hrobu neznámého vojína se povinně zastavovaly bratrské delegace. Po pádu komunismu se tu koncertovalo, nedávno tady natočili pornofilm. Teď se celý památník opravuje a novou podobu získá i pietní místo. Ministerstvo obrany dá na rekonstrukci 18 milionů korun, přestože jinak tvrdě šetří a propouští. Pavel Douša z Národního muzea to vítá, protože muzeum by peníze shánělo těžko, jak dodal.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Památník se oproti minulosti změní. Ke jménům obětí zahraničních misí mají přibýt údaje o padlých i ve dvou světových válkách. A v dohledné době se chystá nová exhumace ostatků neznámého vojína z hromadného hrobu u Zborova na Ukrajině, protože ty původní se ztratily během nacistické okupace. Aleš Knížek věří, že pomůže i ukrajinská strana.

Na hrob neznámého vojína a na celý nově zrekonstruovaný památník se lidé budou moci podívat 28. října. Do té doby by měly být základní práce hotové.