Rybářské závody v muškaření v samotném srdci města Prahy

Praha - Hlavní město má první pstruhový revír, kde se bude moci lovit pouze na mušku. Rybáři vysadili do Vltavy v centru města 10 tisíc kusů pstruha duhového a potočního. O víkendu se totiž konají mezinárodní závody v muškaření.

Vltava od Mánesa až po Novotného lávku se stala pstruhovým revírem. Nákladní auto plné násady z líhně ve Valašském Meziříčí vypustilo 30 metráků pstruhů přímo pod Národním divadlem. Právě tady se mají o víkendu uskutečnit mezinárodní závody v chytání na mušku. „Zvolili jsme tady tu lokalitu u Hradčan, abychom zviditelnili muškařský sport,” říká organizátor závodů Jiří Voráček.Díky zlepšující se kvalitě vody ve Vltavě se rybářský svaz rozhodl nasadit pstruhy za 300 tisíc korun přímo v centru města.

Primátor Prahy Pavel Bém doufá, že z tohoto unikátního závodu v rybaření, který se odehraje v samotném srdci metropole, se stane nová tradice. Závodů se může zúčastnit kdokoliv, kdo složí startovné 1500 korun. Vítězem se stane ten, kdo nachytá největší množství ryb. Pravidla soutěže nejsou v rozporu s ochránci zvířat. Soutěžící budou totiž ryby chytat na háčky bez takzvaných protihrotů.

S rybami se zachází šetrně a podle pravidel je zase sportovci po skončení závodu vpustí zpátky do řeky. „Takže ryby by tady měli vydržet nějakou dobu, ale nevíme samozřejmě jak dlouho, protože jsou to ryby, které migrují,” říká jednatel Českého rybářského svazu Zdeněk Mužík.

Až do zahájení závodů, tedy do pátku, platí mezi jezy přísný zákaz rybaření. Ale protože sportovci chycené ryby zase do řeky vpustí, pražští rybáři se hned v pondělí mohou těšit na bohatý úlovek. Pražský rybářský svaz patří k největším v republice, čítá 40000 členů. Vedení svazu říká, je to dáno i způsobem života ve městě. Čím více stresu tím více rybářů.