Pražská radnice to rozsvítila

Praha - Radnice na Mariánském náměstí v Praze má nové osvětlení. Historickou budovu nasvítila za dva a půl milionu korun společnost Eltodo, při příležitosti 225. výročí první schůze magistrátu. Světelný park slavnostně rozsvítil primátor Pavel Bém v pondělí 10. srpna ve 22 hodin večer. Díky kontrastu dvou barev světla, teplé bílé a studené bílé, je osvětlení efektivnější. Ve zvláštním, inverzním režimu, jsou nasvíceny dvě sochy Ladislava Šalouna, Rytíř a Rabín Löw. Reflektory se budou rozsvěcet a zhasínat automaticky podle ročního období.

Instalace probíhala přibližně dva měsíce a byla pravidelně konzultována s Národním památkovým ústavem tak, aby celkový vzhled nebyl narušen. Pro osvětlení fasády Nové radnice byla vybrána svítidla s technologií LED, která je energeticky úsporná. „Je zde nainstalováno 63 nových svítidel, z nichž je 51 na hlavním historickém průčelí a zbylých 12 přisvětluje boční strany,“ uvedl tiskový mluvčí firmy Eltodo Jan Rafaj.

Reflektory se budou rozsvěcet a zhasínat automaticky podle ročního období. V podobném režimu slavnostního osvětlení v metropoli funguje například i Rudolfinum, Pražská celnice, socha Franze Kafky nebo kostel na Vyšehradě. „Troufnu si tvrdit, že to je začátek projektu, jehož smyslem je revitalizovat a rekultivovat tuto část absolutního centra Prahy,“ prohlásil pražský primátor Pavel Bém. Jedna z pracovnic magistrátu dodala: „Je super, že historická budova v centru města konečně nezůstala opomenuta. Návštěvníci mohou nyní vidět, jak krásně architektonicky byla postavena.“

Reportáž Víta Karena (zdroj: ČT24)

Původní návrh osvětlení budovy byl předložen v roce 2006 a od té doby jej památkáři neustále vylepšovali. Budova Nové radnice je dílem československého architekta Osvalda Polívky, dokončena byla v roce 1911 a primátor v ní úřaduje od roku 1945.