Zdravotní sestry v hradeckém kraji jsou ve stávkové pohotovosti

Hradec Králové - Zdravotní sestry z nemocnic Královéhradeckého kraje jsou od dnešního dne ve stávkové pohotovosti kvůli nízkým mzdám. Vedení kraje totiž minulý týden oznámilo, že zdravotní sestry najdou v srpnové výplatě o zhruba 1 500 korun víc. Odbory ale trvají na tom, že by se platy zdravotníků měly navýšit o 3 000 korun za měsíc. Dnes krajští představitelé slíbili, že by zdravotníci mohli od začátku příštího roku dostat přidáno až o šest procent, což představuje právě těch chybějících 1 500 korun. Krajská nemocnice dluží po splatnosti čtvrt miliardy korun. Přesto ale platí další milion za studii k hospodaření firmě CO System, která podle opoziční ODS nic nepřináší a jde jen o vyhozené peníze pro hejtmanova známého.

Náklady na navýšení platů zdravotníků v příštím roce by mohly dosáhnout zhruba 60 milionů korun. Platy zdravotníků v krajských nemocnicích v hradeckém kraji stouply o šest procent na začátku letošního roku, další zvýšení platů o zhruba 7,5 procenta najdou zdravotní sestry v srpnové výplatě.

V pěti krajských nemocnicích pracuje na 3 000 lidí, dalších více než 600 lidí kraj zaměstnává v příspěvkových organizacích, jako jsou zdravotnická záchranná služba. Ročně jde na platy všech krajských zdravotníků více než miliarda korun.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Zdravotníci kromě vyhlášení stávkové pohotovosti sbírají podpisy pod petici, kterou by se mělo zabývat zářijové krajské zastupitelstvo. Poté odbory zváží další postup. Odboráři tvrdí, že průměrný plat středního zdravotnického personálu je v krajských nemocnicích hradeckého kraje nejnižší v zemi a pohybuje se kolem 20 000 korun, zatímco ve státní fakultní nemocnici je až o 7 000 korun vyšší. „Bez tohoto navýšení není možné získat nové zaměstnance ani zastavit stávající odchody personálu,“ uvedli odboráři v prohlášení.

Hejman slibuje pro příští rok navýšit rozpočet zdravotnictví

„Zdravotnictví je největší prioritou kraje, ale zároveň musím přiznat, že je i největším problémem,“ řekl k tomu hejtman Lubomír Franc. Podle něj současné vedení kraje zdědilo zadlužené krajské nemocnice, které dluží více než 200 milionů korun. „Situaci řešíme, v září zastupitelé projednají návrh na uvolnění 90 milionů korun na oddlužení nemocnic. Jednotlivé nemocnice dostaly za úkol zefektivnění hospodaření, snažíme se, aby se ztráty neprohlubovaly,“ řekl Franc, který uvedl, že pro rozpočet roku 2010 počítá kraj s navýšením rozpočtu na zdravotnictví o desítky milionů korun.

Nemocnice Trutnov: Hodnotu analýzy vidíme jako nulovou

Nemocnice Královéhradeckého kraje dluží po splatnosti čtvrt miliardy korun. Přesto ale firmě CO System Eduarda Šmehlíka platí další milion za studii k hospodaření napsanou za pět měsíců. Na kraj ji podle radní Jany Třešňákové přivedl osobně hejtman Lubomír Franc. Podle opoziční ODS ale studie nic nepřináší a jde jen o vyhozené peníze pro hejtmanova známého. Franc kvalitu i potřebu analýzy hájí: „Abychom ve zdravotnictví mohli udělat zásadní změny, tak musíme mít podrobné analýzy.“

Podle zastupitele Miloslava Plasse (ODS) je ale vazba na hejtmana jednoznačná: „Jsou to staří známí, kteří začali spolupracovat.“ Kvalita studie za víc než milión se nelíbila ani ředitelům některých nemocnic. „Firma pana Šmehlíka absolutně neměla ponětí o fungování zdravotnictví. Vyžadovali nesmyslná data, vydávali nesmyslné výstupy, kreslili tabulky, které neodpovídaly realitě. Hodnotu těch studií vidíme jako nulovou,“ uvedla Iva Řezníčková z nemocnice Trutnov. Majitel firmy Co System Eduard Šmehlík se k případu nevyjádřil, je na zahraniční dovolené.

  • Královéhradecký kraj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1053/105225.jpg
  • Lubomír Franc autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1053/105224.jpg