Pěší zónu v Chebu obsadili nepřizpůsobiví, stížností přibývá

Cheb - Chebská radnice loni dokončila v centru města pěší zónu za 140 miliónů korun. Většina lidí si ale stěžuje, že ji moc neužijí a někteří se jí dokonce vyhýbají. Lavičky totiž většinou obsadí na celý den bezdomovci a lidé, kteří nepospíchají do práce. Herny pro děti pak okupují početné a dost hlučné rodiny, které většinou dost agresivně reagují na každou výtku.

Místní se bojí na pěší zónu chodit hlavně v noci, jen za poslední dva týdny tam policie zasahovala u dvou incidentů. Při zatím posledním od sebe oddělovala skupiny lidí, kteří se vyrojili z barů a heren. Dohromady jich bylo asi třicet a chtěli se pustit do hromadné rvačky. „Na místě jsme zadrželi tři muže ve věku 19, 28 a 41 let. Nejstarší z nich byl odvezen na protialkoholní záchytnou stanici,“ uvedla mluvčí krajského ředitelství policie Andrea Pomichalová.

Podle zasahujících strážníků se většinou jedná o lidi pobírající sociální dávky. Lidé si ale na návštěvu pěší zóny stěžují i ve dne, hlavně když je pěkné počasí. „Občané se tam cítí vytěsněni nepřizpůsobivými občany. Dochází k tomu, že je tam spíš takový špatný pocit, pocit nebezpečí,“ uvedl místostarosta Chebu Michal Pospíšil (ODS). 

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Vedení města, které vychází z kamerového monitoringu, si myslí, lidem spíš než nepořádek a konkrétní incidenty vadí shlukování některých skupin a jejich poněkud hlučnější projevy. I tak ale starosta Pavel Vanoušek nedávno v médiích i na internetových stránkách radnice vyzval lidi, aby hlásili všechny případy eventuálního napadání nebo narušování veřejného pořádku.