ODS kritizuje bezplatné jízdné pro školáky a studenty

Praha - Od začátku školního roku mají mít žáci a studenti ze středních Čech jízdné do škol zdarma. Zájem je mimořádný, o průkazky už požádalo na deset tisíc studentů. ODS ale tento krok kritizuje. Neplacené jízdné se totiž netýká všech, navíc se nevztahuje na městskou hromadnou dopravu. Starostové to považují za diskriminaci a zbytečné mrhání veřejnými prostředky.

Billboardy u silnic sice hlásají: jízdné zdarma, ale to neplatí pro všechny středočeské studenty. A to je předmětem výtek zástupců měst z opoziční ODS. Žák musí bydlet ve středních Čechách a dojíždět do školy tamtéž. Pokud jezdí za studiem do jiného kraje, tak musí zaplatit. „Značná část slánských dětí dojíždí za vzděláním do Prahy. Těch se ale tato opatření netýkají, prostě mají smůlu,“ říká starosta Slaného Ivo Rubík. „My jsme jednoznačně řekli, že je to pro občany Středočeského kraje a zároveň, že tím podporujeme středočeské školy,“ hájí opatření kraje náměstek středočeského hejtmana pro dopravu Robin Povšík.

Systém má i další omezení. Netýká se městské hromadné dopravy. Například Kladno má integrovanou dopravu s krajem. Některé linky tak jezdí z části jako městské, z části jako krajské. Primátor Jiránek považuje nový systém dokonce za protiústavní. Podle něj zavádí dvojí ceny a diskriminuje. „Když jede dítě přes Kladno, tak ujede třeba patnáct kilometrů, když ale jede ze sousední obce do druhé, tak to mohou být jen tři kilometry. Nám chybí důvod, proč to někteří budou mít placené a někteří ne,“ argumentuje primátor Kladna Dan Jiránek. „Naše opatření není diskriminační. My jsme tu kritiku očekávali a podrobné vysvětlení je na internetu,“ vysvětluje Robin Povšík.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Veškeré náklady na jízdné do škol zdarma by měly stát kraj zhruba dvě stě milionů korun ročně. „Ať to rodiny těch dětí potřebují nebo nepotřebují, dostanou to zdarma, to znamená, že je to z mého pohledu vyhazování peněz,“ trvá na svém starosta Rubík. „Ekonomická krize dolehla na rozpočty spousty rodin a ta úspora pro jednotlivé rodiny je významná,“ uzavírá Robin Povšík. Žáci a studenti, pro které výhoda platí, budou jezdit zdarma od 1. září, a to speciálně označenými autobusy a vlaky.