Invalidovna v pražském Karlíně je až do večera otevřena veřejnosti

Praha – Poprvé po několika desetiletích se dnes veřejnosti otevře lazaret pro válečné mrzáky – Invalidovna v Karlíně. Vojenský ústřední archiv, který sídlí v barokním objektu, rozhodl o jeho zpřístupnění na jeden jediný den v rámci oslav kulturního dědictví. Jako domov pro zmrzačené vojáky a jejich rodiny sloužil objekt od roku 1737 až do 30. let 20. století.

V Invalidovně bydlelo až 1400 lidí, kteří měli k dispozici nemocnici, školu i kapli. A právě zázemím návštěvníky 12. září v den otevřených dveří provedou pracovníci Vojenského ústředního archivu, který v Invalidovně sídlí. Jeho ředitel Josef Žikeš informoval, že exkurze bude zahrnovat prohlídku pracovní linky, kotelny, „sprchárny“, ale i vězení.

Ředitel Vojenského historického archivu Július Baláž prozradil, že podle návrhu Kiliána Ignáce Dientzenhofera měli invalidé buňku s 37 lůžky, přičemž se jejich počet postupně snižoval na 33 lůžek. Dominanta Karlína je běžně uzavřená veřejnosti. Dovnitř, ovšem jen do historického archivu, smějí jen objednaní badatelé. Do druhého patra, kde se nachází archiv ministerstva obrany, nesmějí ani oni.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Povodeň v roce 2002 se podepsala na stavu budovy, zničila i značnou část archiválií. Ministerstvo obrany od té doby mluví o nutnosti se přestěhovat. Invalidovna už mohla několik let fungovat třeba jako hotel, stála o ni totiž řada soukromých investorů. Pro archiv se ale nenašel odpovídající objekt, a tak z případného prodeje sešlo.

„Ministerstvo obrany vyčlenilo finanční prostředky na rekonstrukci bývalého vojenského gymnázia na Ruzyni. V roce 2014 by se měl archiv z Invalidovny přestěhovat,“ nechal se slyšet Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva obrany. Až se Vojenský ústřední archiv vystěhuje, ministerstvo obrany bude muset Invalidovnu přednostně nabídnout státním institucím. Zájem o ni už projevila filozofická fakulta, která by tu chtěla zřídit univerzitní kampus.

  • Invalidovna v Karlíně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1099/109829.jpg
  • Interiér Invalidovny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1099/109830.jpg