Vodohospodáři musí odtěžit ostrov z rašeliny

Jablonec nad Nisou - Vodohospodáři na Jablonecku řeší stále následky srpnových lijáků. Kvůli nim se totiž na přehradě Černá Nisa u Bedřichova uvolnil tisícitunový ostrov rašeliny, který teď směřuje k hrázi. Vytěžení rašeliny bude stát vodohospodáře 600 tisíc Korun, práce budou probíhat minimálně jeden měsíc.

Takovou masu rašeliny jsme tu ještě neměli, tvrdí vodohospodáři. V předchozích dnech museli naplnit Černou Nisu na maximum, aby dostali obrovský ostrov co nejvíce na břeh. Nyní začínají vodu pro změnu vypouštět. Hrázný přehrady Petr Noswitz vysvětluje: „Hladinu jsme snížili asi o 80 centimetrů, takže ten ostrov začíná pomalu vylézat ven a do 14 dnů bychom mohli začít s jeho odtěžováním.”

Rašelina by mohla způsobit, že vodohospodáři nebudou moci ovlivňovat hladinu přehrady. „Kdyby se ostrov dostal na bezpečnostní přelivy, tak nám je ucpe. Druhá varianta je ještě horší, rašelina by totiž mohla klesnout ke dnu a ucpat spodní výpusti. Tím by se stala přehrada prakticky neovladatelná,” uvedl provozně-technický náměstek Povodí Labe Jaroslav Rydl.

Ostrov o velikosti 30x30 metrů přitom není jediný, který může funkci vodního díla ohrozit. Do pohybu se už daly další dvě menší masy. Podle Petra Noswitze se jedná o části velkého valu ze dna, které teď připlouvají k hrázy.

Podobná situace se pravděpodobně bude opakovat i v dalších letech. Pro chráněnou krajinou oblast Jizerských hor by ale odtěžování nemělo mít vážnější následky. Kamil Farský ze Správy CHKO Jizerské hory si myslí, že by nemělo dojít k narušení přírodního prostředí, rašelina ale musí být odvážena šetrným způsobem a mimo turistickou špičku.