Jablka na Náchodsku zůstanou hnít v sadech - jsou totiž příliš veliká

Dolany (Náchodsko) - Až dvacet procent úrody jablek nechají v letošním roce nesklizených v sadech pěstitelé ze Zemědělského družstva v Dolanech na Náchodsku. Důvodem jsou nízké výkupní ceny jablek. Zemědělci dostávají totiž za kilo od moštáren dvakrát nižší obnos, než kolik činí náklady na sběr. Česat jablka přerostlá nebo poškozená se tak nevyplatí. Jablka, která jsou v průměru větší než 85 milimetrů nebo byla poškozena kroupami, na pulty obchodů nesmí. Velkých a podle norem nestandardních, neprodejných jablek je přitom kvůli vlhkosti a slunci v prvním pololetí roku více než při minulých sklizních.

„Je tady celá řada jablek, která jsou větší než 85 milimetrů, čili buď zůstanou v sadě, nebo půjdou na zpracování,“ říká ovocnář ze ZD Dolany Jaroslav Buršík. Moštárny ale nabízí pěstitelům 80 haléřů za kilo. Aby se česání vyplatilo, potřebovali by dostat dvakrát více. Proto přerostlá, i když kvalitní jablka pěstitelé v Dolanech nechají raději v sadech shnít na stromech.

„Mrzí mě to ohromně, ale jestliže máme vynaložit korunu padesát na sklizeň a máme dostat korunu, tak nejsme schopni to akceptovat,“ vysvětluje ovocnář Jiří Fišer. Pustit do sadů lidi, kteří by si sami neprodejná jablka nasbírali, se pěstitelé bojí, aby jim stromy nepoškodili.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Pouze v Dolanech budou tedy letos počítat škody z moštových jablek na miliony korun. „V celostátním měřítku očekáváme ztráty desítek milionů. Je to jednoznačně dopad krize. Výrazně klesla poptávka po výrobcích z ovoce,“ říká k tomu předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Předpověď vývoje výkupní ceny nestandardních jablek je spíše nepříznivá. Proto se v Dolanech smiřují s tím, že až pětina úrody jablek zůstane v sadech.