Starosta Dobrušky zůstává ve funkci

Dobruška – Krajský soud v Hradci Králové odsoudil starostu Dobrušky Petra Tojnara z ODS k peněžitému trestu za křivou svědeckou výpověď v jednom procesu. Zastupitelé pak hlasovali o starostově odvolání, nakonec mu ale vyslovili důvěru. Přestože je rozsudek pravomocný, chce bývalý policista ještě využít mimořádných opravných prostředků, například dovolání k Nejvyššímu soudu. Jeho mandát zastupitele obce by mohl být ukončen až na základě odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Ve funkci může tedy zůstat.

Starosta Dobrušky Tojnar podle krajského soudu lhal jako svědek v jiné trestní cause, svou výpovědí totiž chtěl pomoci známému, který stál před soudem pro rvačku. Odvolací Krajský soud starostu potrestal pokutou 25 tisíc korun. „Obžalovaný závažným způsobem narušil zájem společnosti na fungování státního orgánu, v tomto případě okresního soudu, aby v konkrétní věci bylo spravedlivě rozhodnuto. Nelze také přehlédnout, že obžalovaný byl starostou města, tedy byl ve funkci veřejného činitele,“ odůvodnil rozhodnutí soudce Oldřich Rejfek z Krajského soudu Hradec Králové.

Zastupitelé Dobrušky případ starosty, bývalého elitního policisty a detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, probírali. „Hlasovali jsme o důvěře starostovi, pan Tojnar o to zastupitele požádal sám,“ uvedla místostarostka obce Blanka Čiháčková (SNK-ED). Starosta Petr Tojnar (ODS) dodal: „Usnesení znělo: Zastupitelé města Dobrušky odvolávají Petra Tojnara z funkce starosty. Při hlasování zvedli všichni zastupitelé ruku pro to, aby starosta Petr Tojnar nebyl odvolán. Byl jsem mile překvapen.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Přestože je rozsudek pravomocný, chce starosta ještě využít mimořádných opravných prostředků, například dovolání k Nejvyššímu soudu. Ve funkci může zůstat. „Mandát zastupitele obce končí na základě jeho trestního odsouzení, avšak k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Stane se tak na základě rozhodnutí zastupitelstva,“ vysvětlil advokát Dušan Diviš z Hradce Králové.

Starosta Tojnar řekl, že chce zůstat ve funkci do konce volebního období.