Podivný prodej chaty Vyhlídka ve Vamberku

Vamberk – Prodej chaty Vyhlídka se stal důvodem ostrého sporu mezi vambereckou radnicí a opozičními zastupiteli za ODS. Těm se nelíbí, že cena objektu byla podezřele nízká a neproběhlo řádné výběrové řízení. Kromě toho si prý kupce za nejasných okolností našlo samo vedení města. Radnice ale všechny výtky odmítá.

Osmdesátiletá chata Vyhlídka je srdečním tématem generací občanů Vamberka. Patřila klubu turistů, ten se jí vzdal ve prospěch města. Nájemce odešel a radnice chce hotelovou chatu prodat. Určila cenu 3 miliony 100 tisíc korun a tvrdí, že zůstal jediný zájemce.

Zastupitel Vamberka Václav Preclík (ODS) si stěžuje hlavně na cenu a postup prodeje. Prý mělo být vyhlášeno výběrové řízení obálkovou metodou v dražbě. Cena by podle něj měla odpovídat minimálně pěti milionům korun. Radní Miroslava Šustrová (SNK-ED) oponuje, že chatu město nemohlo dál udržovat, a tak musela být prodána. Cena prý odpovídá znaleckému posudku.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Chatu má koupit majitel místní stavební firmy. Podle opoziční ODS město po odečtu provize pro realitní kancelář a dalších poplatků utrží jen 2 miliony 900 tisíc korun, tedy přesně tolik, co za poslední léta do hotelu investovalo. Místní ODS tvrdí, že město chatu prohospodařilo v rozporu s tím, co radnice turistům slíbila, když objekt přebírala.

„Ten, kdo to koupí, je omezen desetiletým předkupním právem města a účelem provozování, takže v jeho vlastním zájmu bude, aby byl provoz výdělečný,“ nechala se slyšet místostarostka Vamberka Květoslava Krpačová (ČSSD). O prodeji Vyhlídky rozhodne v pondělí zastupitelstvo. Oba tábory očekávají, že jednání bude bouřlivé.