Cena palivového dřeva neklesá

Šumava – Přestože ceny energií v Česku kvůli krizi klesají, palivové dřevo spíš zdražilo. A na Šumavě je ho podle starostů paradoxně ještě nedostatek, i když právě tam se intenzivně těží kvůli kůrovci. Zájem o palivové dřevo dokládá i narůstající počet prodejců, topení dřevem totiž stále někteří lidé považují za nejpřirozenější, nejlevnější a velmi příjemný způsob vytápění. Z ekonomických důvodů se zároveň snaží topení v domech kombinovat. Také policie už v souvislosti s tím eviduje první velké letošní krádeže v lesích.

Podle ceníků je plyn a elektřina meziročně mírně levnější. Řadu obyvatel šumavských obcí to však příliš nezajímá, podstatné je pro ně dřevo, kterým někde topí až polovina domácností. Jenže toho palivového letos příliš mnoho není. „Podle mne to je, jako když budete uprostřed pouště a ze všech stran na vás budou křičet, že došel písek,“ prohlásil starosta Modravy Antonín Schubert (nez.).

Cena palivového dřeva překvapivě neklesá, přestože se stroje v manipulačních skladech a pily dřevorubců kvůli kůrovcové kalamitě téměř nezastaví. „Zatím se to letos významně neprojevilo, ceny dřeva naopak mírně stouply,“ uvedl ředitel Správy Národního parku Šumava František Krejčí. Kůrovec totiž nenapadá přímo dřevo a kmeny tak putují místo do kotlů třeba do papíren. „Je to spíše úmyslná těžba, při které nevzniká tolik poškozeného dříví,“ vysvětlil Václav Markes ze společnosti Lesy ČR.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Zájem o palivové dřevo navíc roste i mimo horské oblasti. I přes zlevnění plynu jde o nejlevnější způsob vytápění, většina nově postavených domů má navíc krb nebo krbová kamna. „Poptávka po palivovém dříví spíše neustále roste,“ dodal Václav Markes. Miloš Balák ze společnosti Lesy Hluboká doplnil: „O palivové dříví je v letošním roce poměrně vysoký zájem. Cenové relace udržujeme shodné s loňským rokem.“

Zvýšený zájem o dřevo zaznamenali i policisté, třeba prachatičtí kriminalisté obvinili zloděje, který měl ukrást dřevo za čtvrt miliónu korun.

Těžba dřeva
Zdroj: ČT24