Obyvatelé Okrouhlé Radouně odmítli jaderné úložiště i zásobník plynu

Okrouhlá Radouň - Obyvatelé Okrouhlé Radouně na Jindřichohradecku v místním referendu odmítli případnou výstavbu úložiště jaderného odpadu. Do volební místnosti dorazilo skoro 60 procent všech voličů a proti úložišti hlasovalo 93 procent lidí. Okrouhlá Radouň je už 27. z celkem 36 obcí, která úložiště v referendu odmítla. Právě kvůli odporu obcí přibyly k původním šesti lokalitám i dva vojenské újezdy - Boletice a Hradiště.

Michal Šimůnek ze sdružení Za Radouň krásnější připomněl, že podle platného zákona by Správa úložišť radioaktivních odpadů na výsledek referenda brát ohled nemusela, ale veřejně deklaruje, že k názoru obyvatel vybraných lokalit přihlédne. „Je to politický akt a nedovedu si představit, že by to nějaká vláda vybudovala i přes odpor obyvatel,“ podotkl Šimůnek.

Vhodné místo pro hlubinné úložiště jaderného odpadu vybírá stát už od roku 1993. Obce se ale jeho umístění dlouhodobě brání. Vyhořelé jaderné palivo se zatím ukládá do meziskladů u dukovanské jaderné elektrárny. Trvalé úložiště by se mělo hloubit po roce 2050, fungovat by mělo od roku 2065.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Lidé v Radouni se dnes mohli vyjádřit také k chystané stavbě podzemního zásobníku plynu. Také proti němu se vyslovila drtivá většina - 90 procent voličů. „Zastupitelstvo tak má mandát od občanů veřejně proti zásobníku vystupovat,“ uvedl Šimůnek. Na zablokování stavby to ale zřejmě nepostačí, referendum je totiž závazné jen pro místní zastupitele a plynojemy by měly být na cizích pozemcích. Stavbu tak sama obec zablokovat nemůže.

Podzemní zásobník plynu chce v katastru obcí Okrouhlá a Kostelní Radouň vybudovat Česká plynárenská. Podle sdružení by měla výstavba v lokalitě podobně drastický dopad jako vznik jaderného úložiště. Ministerstvo životního prostředí na začátku června stanovilo průzkumné území v blízkosti obou obcí za účelem výstavby zásobníku plynu, obce proti jeho rozhodnutí podaly rozklad. 

V Česku by měly stát zásobníky dva -rozhodla o tom vláda po letošní plynové krizi. Jak oznámila společnost Česká plynárenská, druhý podobný plynojem by měl být v Rožné na Vysočině.

Vytipované lokality na jaderné úložiště
Zdroj: ČT24