Ústí schválí územní plán, ač ví o chybách

Ústí nad Labem – Nový územní plán chce vedení Ústí nad Labem za každou cenu schválit. Pokud se zastupitelé podvolí, bude dokument prosazen navzdory silné kritice, která se snesla na některé stavby, se kterými počítá. Nejvíce se diskutuje o silničním okruhu se dvěma tunely. Podle mnoha občanů by taková stavba byla zbytečně drahá. Vedení města nakonec slíbilo, že silnici a tunely nepostaví, přesto chce územní plán schválit i s nimi a později je změnit.

Řada lidí čeká na nový územní plán velmi netrpělivě. Například Musilovi, kteří chtějí postavit dům na louce u města, už čtyři roky doufají, že dokument konečně bude schválen. Právě zoufalstvím mnoha stavbychtivých lidí argumentují představitelé magistrátu, když zdůvodňují potřebu schválit územní plán co nejdříve, ačkoli v něm zůstanou i kritizované silniční tunely. Protože ale vedení města nakonec uznalo oprávněnost kritiky nového silničního tahu, později by měly zakreslené silnice a tunely zase zmizet.

Silniční okruh v územním plánu by ale zase znamenal pohromu pro lidi, kteří žijí v místech, kudy by měl vést. Ti přitom nemají důvěru ve sliby městských politiků. „Máme obavu z toho, že poté odborníci řeknou, že to prostě nejde vyškrtnout,“ ozřejmil své obavy Jan Kvapil z iniciativy Stop tunelům. Raději než spěchat se schválením by měli radní a zastupitelé nejprve odstranit vše, co slíbili, že v územním plánu nebude. „Posunout termín schválení územního plánu a územní plán přepracovat,“ shrnula požadavky iniciativy Stop tunelům další její členka Jana Komínová.

Územní plán, který se má ihned zase změnit, se nelíbí také opozici. „Přijmout takový územní plán prostě není v pořádku,“ zhodnotila úmysl města opoziční zastupitelka Ilona Tajchnerová (TOP09)

Vedení města se obavami ze své nedůvěryhodnosti cítí dotčeno. „Zastupitelstvo schválilo variantu bez tunelů, je tady ještě důvod nevěřit?“ uvedl náměstek primátora Jan Řeřicha (ODS). Zastupitelé by podle něj měli plán schválit ve stanoveném termínu ještě letos.

Dokud nezačne územní plán platit, žádný z majitelů louky nebo zahrádky nemůže dostat výjimku pro stavbu. Město se totiž nesmí změnit, aby plán odpovídal skutečnosti.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)