Ochranáři vyhánějí motokrosaře ze smetiště

Horní Slavkov (Sokolovsko) – V Horním Slavkově u Sokolova působí víceméně načerno úspěšný motokrosový klub. Před časem se však ochranáři přírody postarali o zrušení tréninkové dráhy, kterou si motokrosaři upravili na starém smetišti. Ti potom začali jezdit po neupravené výsypce někdejších rudných dolů. A opět narazili, ochranáři motokrosovou dráhu totiž pokládají za černou stavbu. Provozování motokrosu bez souhlasu správy CHKO je prý navíc v rozporu s podmínkami o ochraně přírody.

Na první pohled je to neuspořádaná výsypka pískové hlušiny, na které se časem uchytily náletové stromy a keře. Podle ochranářů však spadá do CHKO Slavkovský les. „Dochází k poškození přírody, jsou tam stopy po bagrování,“ prohlásil Zbyněk Sevelka z ČIŽP Plzeň. Roman Krajník z Q – Racing Teamu Horní Slavkov však namítl: „Nejde o žádné stavební zásahy, jak se o tom stále mluví. Vzali jsme lopatu a přizpůsobili si tady nějaký skok.“ Majitel volně přístupného pozemku motokrosařům vyslovený souhlas nedal, v podstatě mu však ježdění motorek zatím nevadí. V budoucnu tu chce těžit písek.

Starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová (ODS) motokrosaře hájí, říká, že do klubu chodí asi 40 mladých lidí. Problém vidí v tom, že CHKO nechce povolit jejich činnost nikde: „Jednání bylo mnoho, CHKO nechce přistoupit na výjimku a motokrosovou dráhu tady nechat vybudovat.“ Ředitel CHKO Slavkovský les Jan Schlossar ale nesouhlasí: „Je napsáno, že na území CHKO jsou zakázány některé činnosti a mezi ně patří motocyklové soutěže.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Hornoslavkovští motokrosaři, kteří mají na kontě nejeden úspěch, musí hledat dráhu pro tréninky a výchovu dorostu desítky kilometrů od domova. Město leží přímo uprostřed CHKO Slavkovský les.

Motokros
Zdroj: en.wikipedia.org/-