Holešovice své náměstí neopraví, ÚOHS zrušil tendr

Praha – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil výběrové řízení na obnovu Ortenova náměstí v pražských Holešovicích. Prostranství, které nezměnilo svoji podobu desítky let a dodnes jeho dominantou zůstává podesta odstraněného pomníku Georgije Dimitrova, měla zrekonstruovat říčanská společnost CGM Czech. Podle antimonopolního úřadu ale obsahovala 43milionová zakázka holešovické radnice závažné chyby.

Podle ÚOHS nebyla zadávací dokumentace k zakázce zpracována dostatečně jasně a určitě. „Důsledkem této skutečnosti nebyly nabídky srovnatelné a schopné transparentního hodnocení, neboť oceňují různý rozsah předmětu veřejné zakázky,“ uvedl ÚOHS ve svém rozhodnutí.

Podle úřadu hodnoticí komise v rozporu se zákonem zasahovala do obsahu nabídek a narušila transparentnost zadávacího řízení. Mluvčí radnice Prahy 7 Martin Vokuš ale uvedl, že námitky úřadu se týkaly pouze technické chyby v dopravním značení. „Bylo tam pochybení v projektu, které se v tuto chvíli přepracovává,“ řekl mluvčí.

Zkoumání ÚOHS podnítil neúspěšný uchazeč Viamont DSP, jeden z devatenácti uchazečů o renovaci Ortenova náměstí. Obvodní úřad Prahy 7 později losem omezil počet soutěžících na pět.

Ortenovo náměstí se mělo dočkat například nového osvětlení, závlahového systému, parkového mobiliáře a herních prvků. Během rekonstrukce měla na prostranství vzniknout také kavárna. Že se práce přinejmenším zdrží, je jisté. Rozhodnutí ÚOHS je pravomocné, Praha 7 se proti němu neodvolala.