Ve Varnsdorfu přepadli Romové ženu

Varnsdorf - Skupina tří až pěti Romů přepadla ve čtvrtek večer ve Varnsdorfu na Děčínsku 48letou ženu. Udeřili jí do obličeje a ukradli mobilní telefon. Také na ni křičeli rasistické nadávky. Útočníci jsou zatím neznámí, policie prověřuje i možný rasový motiv činu. Vše se odehrálo nedaleko ubytovny Sport.

Koncem srpna do regionu přibylo dalších 200 policistů z pořádkové jednotky z Prahy. Starostové obcí na Šluknovsku doufali, že dlouhodobě zvýšená kriminalita v regionu se po příjezdu policejních posil sníží. Zpočátku to tak vypadalo, v posledních dnech ale policisté zaznamenali další případy.

Ve Šluknově se v noci na čtvrtek prali Romové s místními v hospodě. Zasahovala šluknovská policie i posily z pořádkových jednotek z Prahy. Potyčka se údajně obešla bez zranění. Podobná rvačka Romů s místními v Rumburku odstartovala na Šluknovsku již několik týdnů trvající sérii protestů. Tehdy asi 20 Romů údajně napadlo mnohem menší skupinku místních cestou z diskotéky.

Od té doby ve Varnsdorfu i Rumburku obyvatelé několikrát protestovali proti zvyšující se kriminalitě v oblasti, za což viní nově příchozí Romy. Jejich nespokojenosti podle policie ke svému zviditelnění využívají i extrémistická hnutí. Na sobotu do Nového Boru, Varnsdorfu i Rumburku svolala setkání Dělnická strana sociální spravedlnosti. Policie očekává nepokoje, v pohotovosti tak budou stovky jejích příslušníků.