V Hradci Králové se mohou do lesů vydat i vozíčkáři

Hradec Králové - I handicapovaní lidé mohou vyrazit do lesa na výlet. Klub českých turistů společně s Městskými lesy připravil pro lidi na vozíku v Hradci Králové dvě značené trasy, které vedou nenáročným terénem. Trasy vznikly v rámci akce Turistika pro všechny a financované byly z veřejné sbírky. Jedna cesta začíná u lesního hřbitova, druhá na Novém Hradci, kam je možné dojet hromadnou dopravou. Vozíčkáři se lesem po značených trasách dostanou až k rybníku Výskyt.

„Trasa je opravdu dobrá a pro nás vozíčkáře přístupná. Jsem rád, že se to udělalo a doufám, že tras bude čím dál víc,“ tvrdí obyvatel Hradce Králové Zdeněk Švarc. „Je to skvělé řešení a moc se těším, protože se sem budu schopen dostat i po vlastní ose,“ dodává další Hradečák Michal Havlíček. 

Dvě Královéhradecké trasy pro vozíčkáře měří skoro čtrnáct kilometrů. „Je to zkušební provoz, protože chceme vychytat všechny potřeby handicapovaných spoluobčanů, kteří se zde budou pohybovat,“ míní ředitel Městských lesů Hradce Králové Milan Zerzán. Podobné trasy Klub českých turistů otevřel už také v Brně, Plzni a u Třeboně. Z veřejné sbírky na ně šly zhruba dva miliony korun. Tím se sice konto vyčerpalo, Klub ale hodlá shánět peníze na další projekty. „Počítáme s tím, že tyto stezky budeme budovat dál, ale chtěli bychom být i inspirací pro další,“ dodává předseda Klubu českých turistů Jan Stráský. Příští rok by navíc mělo vyrůst dalších osm kilometrů těchto tras. Tentokrát už ovšem v náročnějším terénu, s větším převýšením.

Lesní tratě pro vozíčkáře (zdroj: ČT24)