Ve Varnsdorfu došlo už i na střety s policií

Varnsdorf - Nepovolenou demonstraci ve Varnsdorfu provázely střety s policií a zatýkání. Zhruba tisícovka lidí se po nenahlášeném protestu svolaném krajní pravicí vydala k ubytovně obývané převážně Romy. Tu museli bránit policejní těžkooděnci. Situaci z výšky sledoval i policejní vrtulník. Demonstrující se snažili dostat přes policejní kordony, kopali při tom do aut, někteří házeli na policisty dělobuchy a snažili se s těžkooděnci bít. Policie zadržela sedm lidí, pět lidí kvůli tomu, že zaútočili na těžkooděnce, dva lidé byli obviněni z útoku na veřejnou osobu. Protest skončil kolem 20 hodiny.

Mezi zadrženými je i organizátor pátečního protestu Lukáš Kohout, tomu navíc hrozí pokuta až 100 tisíc korun. V čele průvodu byla skupina několika desítek mladých lidí, podle vzhledu příznivců extremistických skupin. Velkou část však tvořili nespokojení místní obyvatelé.

Průvod nespokojených pochodoval městem asi dvě hodiny Varnsdorfem, chtěli se dostat k Romy obývané ubytovně Sport. Na náměstí se jich sešlo asi 250, k davu se po cestě městem přidávaly další stovky lidí. Policie nakonec před 19:00 uzavřela všechny ulice vedoucí k ubytovně a protestující zastavila. U ubytovny se už od odpoledne shromažďovali místní Romové, chtěli se bránit případnému útoku.

Dav se sešel na náměstí už v 17:00 a během pár minut se dal na pochod k ubytovně, kde čekalo kolem 150 místních Romů. Policie se postupu snažila bránit a v ulicích se rozpoutala poziční válka. Jakmile čelo průvodu narazilo na policejní těžkooděnce, zbytek se odklonil a místo obešel jinudy. Na jednom z mostů přes Mandavu se čelo dokonce pokoušelo prorazit policejní kordon, po několika metrech ale těžkooděnci jeho postup zastavili. 

Policie situaci ovládla až okolo 18:00, kdy se dav snažil projít k ubytovně okolo továrny Velveta. Jen asi 50 metrů od ubytovny přehradila ulici zaparkovanými dodávkami a dav uzavřela z obou stran. Část pochodujících se sice ještě pokusila proniknout k ubytovně z jiných stran, všechny přístupové cesty už byly ale uzavřené. Situace se okolo 19:00 začala uklidňovat.

Protestní pochod proti růstu kriminality Romů ve Šluknovském výběžku svolalo na dnešní odpoledne neonacistické hnutí Svobodná mládež. Hnutí na něj zvalo na svých internetových stránkách. Během dopoledních hodin se Romové setkali u ubytovny Sport. Asi třicet z nich se tady pokoušelo vytvořit jakousi domobranu, na místo proto přijela policie. Příjezdy do města i německé hranice obsadily policejní hlídky, které kontrolovaly auta a hledaly v nich zbraně.

Kolem třetí hodiny odpoledne byl ve Varnsdorfu ještě relativní klid. Odpoledne rušily jen policejní hlídky a Romové shromáždění u problémové ubytovny Sport. Sešlo se jich tam několik desítek a navzájem se halasně ujišťovali, že se případnému útoku neonacistů ubrání. „Může jich tam být až 150, ale takové shromáždění je při podobných akcích poměrně obvyklé,“ řekla policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. Zato neonacisté si zatím dávají načas. „Nemyslím, že by to byl planý poplach. Odhadujeme, že někteří přijedou, kolik jich ale bude, to si říct netroufáme,“ dodala Hrubešová.

Páteční demonstrace proti nepřizpůsobivým obyvatelům se ve Varnsdorfu zúčastnilo pět stovek lidí. Policie demonstrujícím zamezila přístup do problematických lokalit, aby zabránila případným střetům. Akce se obešla bez násilností, policie ale nakonec zadržela organizátora akce a také muže, který měl u sebe plynovou pistoli.

V regionu v posledních měsících eskalovalo napětí mezi starousedlíky a Romy, které tam sestěhovaly realitní kanceláře spekulující s byty. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak údajně zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku v Rumburku. Minulý týden se na několika místech na severu Čech odehrály protiromsky zaměřené demonstrace, při nichž musela zasahovat i policie.