Vyhořelý textil z Černous majitel přestěhoval do Arnoltic

Frýdlantsko – Tisíce tun nelegálně dovezeného odpadu z Německa pořád hyzdí Arnoltice a Černousy na Frýdlantsku. Jejich majitel nesplnil lhůtu, kterou na likvidaci skládek dostal. Nyní je ve hře milionová pokuta. Hasiči loni bojovali v Černousích tři dny s ohněm, který zachvátil skládku s 2,5 tisíci tun obnošeného textilu a obuvi. Obyvatele mezitím obtěžoval štiplavý dým. Inspektoři pak uložili firmě Nisa Recycling, která odpad nelegálně dovezla, pokutu 150 tisíc korun s tím, že odpad musí do konce roku zmizet.

Na první pohled se může zdát, že majitel termín splnil. Ve skutečnosti ale část vyhořelého odpadu jen odvezl na jinou nepovolenou skládku, o pár kilometrů dál do Arnoltic, jak potvrdila Danuše Hráská z oddělení odpadového hospodářství ČIŽP Liberec.

V Arnolticích už firmu Nisa Recycling znají. V roce 2005 sem její majitel navezl 7,5 tisíce tun odpadu. Teď přibyl ještě vyhořelý textil z Černous. Celkem tu tedy leží skoro 10 tisíc tun odpadu. Případy nelegálních skládek na Frýdlantsku se táhnou už pět let a odpad stále obtěžuje lidi z okolí.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Podle inspektorů životního prostředí by vše urychlila změna v příslušném zákoně, který je teď podle jejich slov děravý. Danuše Hráská upřesnila, že není jasné, kdy jde ještě o shromažďování odpadu a kdy už se hovoří o skladování. Česká inspekce životního prostředí se již několikrát snažila o změnu legislativy. Nikdy však nenašla potřebnou podporu.