Jaroměř prověřila tesaře

Jaroměř – Tesařští učni z různých koutů republiky přijeli na tři dny soutěžit do Jaroměře. Dorazili ti nejlepší, kteří budou Česko následně reprezentovat v mezinárodním klání. Cílem soutěže je popularizace oboru, který děti ze základních škol v současné době příliš neláká. Soutěž, kterou uspořádala zdejší Střední škola řemeslná, se uskutečnila pod záštitou hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného, za přispění celostátního Cechu klempířů, pokrývačů, tesařů a firem pracujících v oboru. Součástí akce byla i výstava historického nářadí.

I když je tesařů nedostatek a podnikatelé je zoufale shánějí, třídy s tesařskými učni jsou poloprázdné. Například řemeslná škola v Jaroměři vychovává tesařů a truhlářů přibližně o polovinu méně než před dvaceti lety. „V dnešní době je trend prosazovat spíše maturitní obory,“ uvedl mistr odborného výcviku Ladislav Kubias a člen představenstva Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR Lukáš Dör doplnil: „Je opravdu velice malé procento těch, kteří projdou učilištěm a stanou se plnohodnotným řemeslníkem.“

Přilákat další nové učně se tesařský cech snaží, jak se dá. Například pořádáním soutěže, na kterou zve učiliště a školy z celé republiky. Tentokrát do Jaroměře přijelo šestnáct družstev, jejich úkolem byla výroba modelu střešní konstrukce. „Je to náročné. Myslím, že leckterý vyučený tesař to neumí. U nás, kteří jsme se tady sešli, se předpokládá, že to umíme,“ prohlásil jeden ze soutěžících Jan Zvěřina. Učni mají na výrobu konstrukce devět hodin. „Mají povoleno základní ruční nářadí, používat nemohou žádné vymoženosti,“ vysvětlil Lukáš Dör. Na dotaz, proč se rozhodli právě pro tesařinu, odpovídali učni podobně. „Převzal jsem řemeslo po tátovi. Baví mne to a jsem rád, že se této soutěže můžu zúčastnit,“ ujistil Tomáš Kvacskai.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Nejlepší tři družstva se probojují do mezinárodní soutěže, kterou bude v dubnu hostit Brno.

Tesařští učni z různých koutů republiky přijeli na tři dny soutěžit do Jaroměře.
Zdroj: ČT24