Hradečtí studenti znovu demonstrovali proti knihovně

Hradec Králové – Studenti univerzity v Hradci Králové opět uspořádali demonstraci proti vzhledu Studijní a vědecké knihovny. Nelíbí se jim hlavně šedá barva – povrch totiž tvoří beton. Podle původního projektu měla být budova červenooranžová, která by lépe navazovala na tradici okolních staveb, jak říkají protestující.

Monolitický železobetonový skelet ve tvaru písmene X se stal vítězem soutěže Stavba roku 2009. Knihovna se objevila i v reklamě určené pro asijský trh. Podle ředitelky Studijní a vědecké knihovny Evy Svobodové jde o výjimečnou stavbu. Organizátor protestu Jan Petružálek spolu se skupinou studentů univerzity je však přesvědčen o tom, že stavba město hyzdí. Svůj názor přišli vyjádřit přímo před knihovnu.

Knihovna měla původně skutečně vypadat jinak. Ke změně projektu došlo až v průběhu výstavby. Eva Svobodová upřesnila, že technologie nátěru se nedařila, a tak zůstala barva šedá. Architekt Jiří Krejčík je podle svých slov rád, že má budova přirozenou barvu betonu. Mluvčí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi informoval, že kraj nepočítá se změnou nynější podoby.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Studijní a vědecká knihovna se pro čtenáře otevřela v roce 2008. Výstavba stála více než 400 milionů korun.