O starostování v zadlužených Pramenech nikdo nestojí

Cheb - Ani na podruhé se v obci Prameny na Chebsku dnes neuskutečnily mimořádné komunální volby. Opakuje se tak situace z loňského prosince, kdy o práci v zastupitelstvu neměl nikdo zájem. Prameny totiž mají milionové dluhy. Taková situace nastala v Česku vůbec poprvé. Ministerstvo vnitra teď proto hledá řešení. A lehké to mít rozhodně nebude.

Prameny po loňském rozpadu zastupitelstva řídí ministerský úředník. Jeho pravomoci jsou ale omezené. Kvůli nedostatku peněz zastavil vytápění radnice, propustil zaměstnance a nechal vypnout veřejné osvětlení. „Je to smutné, že takto musíme žít, v obci už se ani nesvítí,“ posteskne si jeden z místních obyvatel. „Je to tady jako v Brooklynu v Americe, každý si tady teď musí na sebe dávat pozor,“ dodává druhý.   

Prameny se do potíží dostaly po investici do nedokončeného projektu stáčírny minerální vod a neúspěšné privatizaci rodinných domů. Obec má obstavený účet, na zbylý majetek je nařízená exekuce. Dluhy podle předběžných odhadů dosahují šedesáti milionů korun. To je i hlavní důvod toho, proč se do zastupitelstva už podruhé nikomu nechce. Další pokus bude na podzim, kdy bude vyhlášen řádný termín voleb. Pokud se ani poté nepodaří sestavit kandidátku, tak je další řešení zatím nejasné. „S takovým případem současná legislativa nepočítá a k takové situaci došlo dokonce poprvé v historii České republiky,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Jednou z možností například je sloučit Prameny s jinou obcí, v úvahu připadají nedaleké Mariánské Lázně. To by ale muselo schválit zastupitelstvo. „Další možnost sloučení je potom legislativní cestou, ale to je běh na dlouhou trať, kdy to musí navrhnout vláda, schválit klasicky Parlament a podepsat pan prezident,“ vypočítává Vladimír Řepka. „Pokud je to vyšší moc, tak bychom asi neměli příliš na vybranou a určitou logiku to má. Samozřejmě nadšení bychom z toho nebyli, protože máme svých starostí dost,“ přiznává otevřeně starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král. 

Obec čeká do konce března ještě jedna velká kontrola hospodaření. Provedou ji ministerstva vnitra a financí, aby zjistila přesnou výši dluhu.