V čele karlovarské nemocnice stojí nově Zdeněk Horák

Karlovy Vary - Novým generálním ředitelem Karlovarské krajské nemocnice byl jmenován Zdeněk Horák, bývalý ředitel nemocnic v Prostějově a Přerově. Jeho hlavním úkolem má být vyvedení nemocnice ze ztrátového hospodaření. Do funkce nastoupí v co nejkratším čase po ukončení nynějšího pracovního poměru ve společnosti EUROCLINICUM, v čele nemocnice by měl působit nejméně po dobu jednoho roku.

„Vybrali jsme Horáka především proto, že má zkušenosti s řízením větších nemocničních komplexů a při vzájemných jednáních jsme bez výhrad akceptovali jeho vizi práce v KKN. Stejně tak on přistoupil na naše podmínky zachování úrovně zdravotní péče, zlepšení ekonomiky KKN a její stabilizaci,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD).

Představenstvo se rozhodlo nového generálního ředitele jmenovat bez výběrového řízení, aby ušetřilo čas. Podle Larvy by měl krizový manažer Horák řídit nemocnici nejméně rok, spíše ale déle. Jeho hlavním úkolem bude obrátit současný trend ztrátového hospodaření nemocnic. Loňské hospodaření skončilo ztrátou asi 52 milionů korun. Pro letošní rok by ztráta měla být nižší a v dalších letech se pak nadále snižovat.

Právě kvůli ztrátě hospodaření byl odvolán bývalý generální ředitel Jiří Fojtík. Podle něj ale není reálné při současném stavu plateb od pojišťoven, kdy krajské nemocnice dostávají až o třetinu nižší platby za stejné výkony, udržet hospodaření nemocnic vyrovnané, aniž by se musely omezovat některé obory.