Malí varani z pražské zoo jsou z neposkvrněného početí

Praha - Genetikům se podařilo objasnit záhadu zplození malých varanů komodských, kteří se na jaře v pražské zoo narodili samici Arance. Matka oplozená vejce snesla loni v srpnu, ačkoli se podle ošetřovatelů nepářila. Testy nyní prokázaly, že mláďata vznikla nepohlavním rozmnožováním, tedy že jejich otcem i matkou je Aranka, sdělila dnes ČTK mluvčí zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Aranka ztratila před rokem svého partnera Draka, poté ho nahradil částečně invalidní Leonardo, který se ale se samicí podle pozorování chovatelů nepářil. Přesto loni v srpnu snesla šest vajec. Pro objasnění početí vědci hned po jejich vylíhnutí v březnu odebrali malým varanům části pupečních šňůr. Výsledky testů následně prokázaly, že s vysokou pravděpodobností nebyl otcem mláďat z Arančiny čtvrté snůšky ani Draco, ani Leonardo.

„Mláďata vznikla partenogeneticky, tedy nepohlavním způsobem rozmnožování,“ uvedl šéf týmu z Katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity Daniel Frynta. Otázkou teď zůstává, zda stejným způsobem nevznikla i mláďata narozená z Arančiny páté snůšky, která se vylíhla letos v polovině srpna. Pravděpodobnost je podle zoo vysoká, vše ale musí potvrdit nové genetické testy. 

Aranka je rekordmankou světových zoologických zahrad

U varanů je takový způsob množení možný, nikoli ale obvyklý. Samice jsou touto cestou schopny přivést na svět jen samce. V zoologických chovech se tak stalo zatím dvakrát, a to v anglických zahradách v Londýně a Chesteru. V obou případech šlo ale na rozdíl od Aranky o samice žijící bez partnera takřka celý dospělý život. Z Aranky navíc její poslední snůška dělá i rekordmanku světových zoologických zahrad. „Nikde na světě mimo Indonésii se ještě jedna samice nerozmnožila tolikrát jako Aranka. Už čtvrtá snůška byla světovou raritou, pátá je naprosto unikátní,“ uvedla už dříve pražská zoo.

Malý varan
Zdroj: ČT24

Varan komodský se ve volné přírodě vyskytuje jen na několika ostrovech ve východní Indonésii, v počtu celkem zhruba 5 000 jedinců. Jeho odchov v umělých podmínkách je velmi náročný. Varana navíc může poslat za indonéské hranice pouze tamní vláda. Aranka je dar Indonésie prezidentu Václavu Klausovi, chov v Plzni zase vznikl na základě daru pro Václava Havla.

S ohledem na úspěch v chovu a jeho křehkost vybudovala pražská zoo pro mladé varany chovatelské zázemí. Uvnitř stavby za 2,5 milionu korun se ukrývá vše, co dospívající komodští varani k životu potřebují. V budoucnu by se do těchto míst měl přesunout i druhý chovný pár.