Nová budova pražské záchranky bude v Troji v roce 2013

Praha - Do září 2013 vyroste v pražské Troji nová budova záchranné služby. Součástí stavby za téměř 400 milionů bude i sídlo letecké záchranné služby, zaplatí ji magistrát. O harmonogramu stavby dnes rozhodli radní hlavního města - začít stavět se má v říjnu 2011. Pražští záchranáři v současné době nemají vlastní budovu a sídlí v pronajaté. Vedení záchranné služby od roku 1999 sídlí v budově městské policie v Korunní ulici, zázemí má záchranná služba v Nádražní ulici na Smíchově. Posádky sanitek jsou rozmístěny na dalších 18 stanovištích po celé Praze.

Nové sídlo záchranné služby bude stát na křižovatce ulic Povltavská a Vodácká v těsném sousedství s vyústěním tunelu Blanka. Záchranáři se tak budou moci rychle dostávat na vnitřní městský okruh. V současné době na něm je stavební dvůr pro potřeby budování Blanky. „Je to nejvhodnější místo, které jsme byli schopni nalézt. Pozemek je již připraven ke stavbě,“ řekl náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS).

Podle plánů se má začít stavět na konci letošního října, kolaudace je předběžně naplánována na 30. srpna 2013. Součástí komplexu bude dispečink s 25 stanovišti operátorů, garáže, autoservis nebo místo pro speciální kamion Golem. Řidiči sanitek si budou moci umýt vůz v automatické myčce. „V Praze neseženete myčku, kterou by sanitní vůz mohl projet. Musí se proto mýt ručně,“ řekl ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz.

V horních patrech objektu bude také školicí středisko, zázemí pro personál nebo archiv. Počítá se i s nárůstem práce záchranářů, v budově proto zůstanou rezervy pro budoucnost. Na střeše nového sídla případně na pozemcích u budovy by měl vzniknout heliport, na který se přestěhuje letecká záchranná služba. Ta dosud sídlí na letišti v Ruzyni ve starých objektech, jejich stav označuje za havarijní.