Lidi z okolí Lovosic trápí nesnesitelný zápach

Lovosice – Lidé z obcí kolem Lovosic si stěžují na nepříjemný zápach, který se objevil poté, co se loni v červnu usídlila v areálu lovosické Lovochemie společnost Preol. Ta vyrábí bionaftu a od května by měl v továrně začít trvalý provoz. Obyvatelé nedalekého Lukavce zápach přirovnávají k hnijícím vařeným bramborám či špatně pečenému chlebu.

Šéfové Preolu tvrdí, že nepříjemný zápach lze odstranit jen v době, kdy továrna běží. Podle nich už je poloviční než v době začátků výroby. Lidé, kteří žijí léta s chemičkou za zády, jsou na různé zápachy zvyklí. Ten současný je ale zaskočil a podle Jany Moravcové z České inspekce životního prostředí Ústí nad Labem oprávněně.

Lidé z Preolu chtějí další úpravy technologie stihnout co nejdříve. Od května plánují trvalý provoz. „My bychom určitě do trvalého provozu nechtěli vstoupit s touto pachovou zátěží. Naší snahou je snížit ji,“ nechal se slyšet generální ředitel společnosti Petr Voborník.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Starostka Keblic Naděžda Štětinová (ODS) je proti trvalému provozu a poslala stížnost na krajský úřad. Mluvčí Krajského úřadu Ústí nad Labem Magdalena Hanáčková říká, že odbor životního prostředí nedoporučuje zahájení trvalého provozu. Preol teď bude muset požádat o další zkušební provoz.

Případných ztrát se vedení společnosti nebojí. Všechno zaplatí dodavatel, který se zavázal, že továrna nebude obtěžovat okolí.