V Rumburku bude jen jedna demonstrace, policejní posily zůstanou

Rumburk – Radnice Rumburku povolí pouze jednu protestní akci, která se má v obci během zítřejšího odpoledne uskutečnit. Druhou demonstraci obecní úřad zakázal s tím, že na stejném místě i čase se má konat setkání sociální demokracie s občany. Pro ČT to uvedl rumburský starosta Jaroslav Sykáček. V oblasti zůstanou minimálně dva až tři týdny policiejní posily. Po jednání se starosty obcí to slíbil policejní prezident Petr Lessy s tím, že v pátek nasadí minimálně 200 mužů. Policii se dnes přihlásil hledaný Kamil Ceper, kterého stíhala kvůli nedělní hromadné bitce v Rumburku. Právě tento incident vyvolal protestní akce a napětí v celém Šluknovském výběžku.

Na zítra jsou v Rumburku ohlášena dvě shromáždění. První z nich rumburská radnice povolila, druhé, které svolalo hnutí Občanský odpor, nikoliv. Od 17 hodin totiž na Lužické náměstí nahlásila svou akci místní organizace ČSSD. Jejím účelem má být setkání s občany, se kterými chtějí sociální demokraté diskutovat o bezpečnosti ve Šluknovském výběžku. „Tuto akci jsme nahlásili už před delším časem, jsou to minimálně týdny,“ uvedl starosta Rumburka a senátor za ČSSD Jaroslav Sykáček.

Vedení radnice odmítá, že by se s organizátory demonstrace nechtělo dohodnout. Tajemnici úřadu se prý nepodařilo ohlašovatele kontaktovat a domluvit se na jiném místě či čase konání akce. „Není pravda, že by občané neměli možnost se shromáždit. Tu možnost budou zcela jistě mít, například tento pátek v 17 hodin,“ prohlásil Sykáček. Podle místostarosty města Ladislava Pokorného (ČSSD) jeho strana Happening proti kriminalitě uspořádá sama, aby zamezila možným konfliktům mezi nacionalisty a dalšími skupinami obyvatel.

Jiná situace panuje v sousedním Varnsdofu, kde chce podobné shromáždění o hodinu dřív uspořádat neznámé uskupení Zelené Ústecko. Místní radnice ale jejich akci nepovolila. Ohláška pořadatelů totiž podle úředníků vykazovala řadu formálních nedostatků. Lidé sice na varnsdorfské náměstí přijít mohou, žádné demonstrace se zde ale konat nemohou.

Rumburská radnice před možnými násilnostmi varovala už ve středu. „Ano, svým způsobem je to i proto, že to takto budeme moci lépe uřídit. Mítink bude zaměřený na bezpečnost, ale nebudeme to zatím předjímat,“ přiznal Pokorný. „Naši rezervaci prostoru jsem opravdu nestáhl,“ dodal. Obchodníky na náměstí už ve středu odpoledne začali obcházet policisté a radili jim, jak se vyhnout škodám na majetku při eventuálních nepokojích.

Facebookoví svolavatelé z řad Občanského odporu Rumburk svá jména neuvedli, podle médií má ale jeden z nich blízko k neonacistické scéně. Příspěvky v diskusi jsou názorově poměrně pestré, od protiromských komentářů přes výzvy k zamezení násilí až po příspěvky od těch, kteří se označují za slušné Romy a chtějí se také zúčastnit. Pozvánku na demonstraci převzala na své webové stránky i Dělnická strana sociální spravedlnosti a její severočeský šéf Petr Kotáb nepopřel, že by se její příznivci do Rumburka také chystali. Účast na mítinku ohlásilo 1250 lidí, dalších 800 prý zvažuje účast.

Policie je na příjezd radikálů připravena

Policie přesná čísla o přijíždějících radikálech zatím nemá, s jejich účastí ale počítá. „Pokud akci neukončí, tak policie použije své síly a prostředky,“ varoval policejní mluvčí Vojtěch Haňka. Policisté zároveň potvrdili, že budou kontrolovat jak auta přijíždějící do Šluknovského výběžku, tak cestující, kteří přicestují vlakem. Posily z řad příslušníků rovněž žádají starostové obcí.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Šluknovský výběžek a Nový Bor, kde nedávno rovněž útočili Romové, dnes večer navštíví ministr vnitra Jan Kubice v doprovodu policejního prezidenta Petra Lessyho. Do oblasti míří rovněž náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák. Setkají se se starosty měst a krajskými řediteli policie Ústeckého a Libereckého kraje.

Jeden z romských útočníků se přihlásil na policii

Pětadvacetiletý Kamil Ceper se nad ránem sám přihlásil na policejní služebnu na Pardubicku. Bylo po něm od neděle vyhlášené celostátní pátrání, policie ho totiž podezírá z toho, že byl jednou z ústředních postav útoku dvacítky Romů proti šestici jiných mladíků. Podle policejního mluvčího je pravděpodobné, že bude obviněný z ublížení na zdraví a pokusu o těžké ublížení s rasovým podtextem. Dnes odpoledne policie obvinila dalšího Roma, který se v noci sám přihlásil policii. Také on prý jednal z rasových pohnutek.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Skupina až 20 Romů v neděli nad ránem podle policie napadla cestou z baru skupinu mladíků. Když se schovali do domu, rozmlátili útočníci dveře a jednoho muže ztloukli teleskopickými obušky. Incident rozdmýchal napětí mezi starousedlíky a sociálně slabými, které prý na sever Čech v poslední době sestěhovávají realitní společnosti.