V Kladrubech soupeří nejlepší drezurní jezdci

Kladruby nad Labem – Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem pokračuje v tradici mezinárodních závodů spřežení s názvem Rudolfův pohár. Je zároveň kvalifikací na mistrovství světa. Mistři opratí tak znovu předvádějí to nejlepší z povinné sestavy. Na umění špičkových závodníků se milovníci koní mohou přijet podívat i o víkendu.

Nablýskané kočáry, povely startovního zvonce i stylově odění rozhodčí – takové jsou drezurní zkoušky. Ředitel hřebčína Jan Höck informoval, že na závodech se představí špička zahraničních jezdců. Závodí se v drezurních zkouškách, o víkendu pak i v maratonu a překážkových jízdách. Všechny spojuje láska ke koním.

Podle hlavního rozhodčího Reinera Wannenwetsche je na klání nejtěžší to, že se koná časně z jara, kdy koně nemají po tuhé zimě tolik tréninku. Koně i kočáry procházejí přísnou kontrolou komisařů. Špatný zápřah nebo postroje tu odhalí jen výjimečně, jak potvrdil hlavní komisař Jan Metelka.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Na mezinárodní závody spřežení navážou v Kladrubech i další akce přístupné veřejnosti. V květnu to bude Den koní, o měsíc později pak Jezdecký den.

Rudolfův pohár
Zdroj: ČT24