Tajemník z kauzy zlámaných stěračů skončil ve funkci

České Budějovice – Českobudějovický primátor odvolal z funkce tajemníka magistrátu Zdeňka Řeřábka, který je zapletený do kauzy kolem lámání stěračů u aut. Známého vysokého úředníka totiž obvinil místní podnikatel Ladislav Vrábel z vandalství. Podle oficiální verze jsou ale důvodem k odvolání tajemníka pracovní chyby, které s kauzou nesouvisí. Odvolání je pravomocné, souhlas s ním už vyslovil i ředitel krajského úřadu.

„Celkem se dopustil dvaceti porušení zákonných předpisů a svých pracovních povinností,“ řekl ČT primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS). S odvoláním souhlasil i ředitel krajského úřadu Luboš Průša. Podle svých slov nenašel žádný důvod, proč by měl být proti. Bývalý tajemník je od dnešního dne nemocný, nedostupný zůstává i jeho mobilní telefon. Své odvolání může ještě napadnout u soudu. Vrábel ale rozhodnutí primátora ocenil: „Ať už je důvod k odvolání pana Řeřábka jakýkoli.“

Řeřábek byl v Českých Budějovicích známý hlavně svým odporem ke zveřejnění videozáznamů z takzvané kauzy lámání stěračů. Jeho odvolání je tak pro členy přestupkových komisí v krajském městě i v okolí úlevou. Úředníci, policisté i státní zástupci si totiž případ mezi sebou předali dokonce osmkrát. Začalo se už proto mluvit i o frašce. Nyní se vše vrací zpět na začátek, tedy na českobudějovický magistrát, kde by už úředníci neměli být podjatí.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)
Jihočeský kraj
Zdroj: ČT24