Některá města zpřísňují přidělování městských bytů

Liberec/Karlovy Vary – Město Liberec zpřísnilo pravidla pro přidělování městských bytů. Někteří nájemníci je totiž dál pronajímají a časté jsou také stížnosti na problémové sousedy. Magistrát bude u zájemců o byt napříště zjišťovat třeba to, jestli příliš neholdují alkoholu. Přijatá opatření mají zabránit spekulacím s městskými byty, které bývají často dále pronajímány.

V prosinci loňského roku úředníci libereckého magistrátu se strážníky kontrolují, kdo skutečně v městských bytech bydlí. Nabídku jejich pronájmu totiž objevili na internetu. Nečekaná návštěva skončila několika výpověďmi. „Konkrétně se jednalo o šest bytů. Tři byly pronajaty prostřednictvím realitní kanceláře, tři jiným způsobem,“ vypočítává mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych.

Magistrát těmito kroky slibuje, že nová pravidla zabrání zneužívání dotovaného bydlení a umožní vystěhovat problémové nájemníky. Úředníci budou zjišťovat, zda zájemci o byt v Liberci skutečně bydlí, jestli nevlastní jiný byt nebo jestli nejsou závislí na alkoholu, drogách nebo infekčně nemocní. „Žadatelé nám podepisují souhlas s informacemi o jejich zdravotním stavu. Pro lékaře máme připravený formulář, kde bude i kolonka o zdraví nájemníka,“ vysvětluje vedoucí sociálního odboru libereckého magistrátu Petra Svatoňová. „Toto je dobré opatření, které může předjímat případným problémům,“ souhlasí pracovník poradny pro bydlení Zdeněk Sopůšek.

Reportáže Milana Brunclíka, Marka Štětiny a Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Řešení problémů bývá podle sdružení nájemníků složité a zdlouhavé. Sám Liberec vlastní 1 400 bytů a zpřísnění se týká především tzv. sociálních bytů, například bytů s pečovatelskou službou. Liberec také postavil před lyžařským místrovstvím 250 bytů. I ty jsou dnes pronajaty.

Karlovy Vary zrušily pořadníky

Poněkud jiný způsob zvolili v Karlových Varech. Tam zrušili pořadníky na byty před jedenácti lety. Město se tehdy vydalo jiným směrem. Nabízí novostavby formou nájmu s předkupním právem a nově i družstevní byty. „Město Karlovy Vary v současné době má zhruba 1 200 bytových jednotek,“ informuje náměstek karlovarského primátora Tomáš Hybner.

Jedinou podmínkou k získání nového městského bytu je zaplatit zálohu nebo vstupní poplatek do družstva. Radní přitom museli ustoupit od záměru prodávat byty jen lidem s trvalým pobytem ve městě. „Narazili jsme na to, že nemůžeme zvýhodňovat například Karlovaráky před ostatními občany ČR nebo dokonce EU,“ vysvětluje mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

O nové byty je podle magistrátu velký zájem. Město na jejich výstavbu využívá dotace a jsou tak cenově dostupnější. Vstupní poplatek je 25 tisíc korun a splátky od 3 do 15 tisíc. Naproti tomu je v Karlových Varech podle odhadů realitních kanceláří až 400 prázdných bytů, které postavili soukromí investoři. Jejich cena je 70 až 120 tisíc korun za metr čtvereční. „Pro zdejší normální klientelu, tím myslím rezidenty Čechy, jsou to byty absolutně nedostupné,“ je přesvědčen zástupce Asociace realitních kanceláří ČR Ivan Žikeš.

Klatovy nabízí byty přes internet

Ještě loni bylo v klatovském pořadníku na městské byty okolo sedmi set padesáti lidí. Někteří v něm figurovali už od 80. let minulého století. Od letoška už ale pořadník neexistuje a zájemci si sami musejí uvolněné byty pohlídat a podat žádost. „Já jsem žádost podala v dubnu a potom jsem ho dost brzy dostala,“ uvádí nájemkyně městského bytu Marie Opočenská.

Klatovy mají ve vlastnictví přes tisíc bytů a ročně se jich uvolní okolo třiceti. Letos jich bylo v nabídce osm. „Lidé mají většinou zájem o menší byty. Například o byty 1+1 bylo osm zájemců na jeden byt,“ říká jednatelka Správy nemovitostí Klatovy Jiřina Adámková.

O uvolněných bytech se lidé dozvědí z oficiálních internetových stránek nebo na úředních deskách. Tento systém je oproti pořadníkům především pružnější a městskou pokladnu nestojí skoro nic. „Toto administrativní opatření, tedy zrušení pořadníků a nahrazení internetovým systémem, byl správný krok,“ je přesvědčen místostarosta Klatov Jan Vrána. Do budoucna si chce město nechat nejvýše osm set bytů, z toho dvě stě určených pouze pro seniory.