Do Orlovic se vrací rybník

Orlovice (Šumava) – Občanské sdružení s desítkou dobrovolníků rekonstruuje obecní rybník v Orlovicích na Šumavě. Sdružení chce postupně vracet krajině místa, která po odsunu sudetských Němců téměř zanikla. Minulý režim je totiž na desítky let uzavřel do pohraničního pásma, ve kterém téměř nenávratně zpustla. Mělo by zde vzniknout jakési rekreační místo pro odpočinek a relaxaci, další cíl turistických výprav v regionu, kde nejčastěji navštěvovanou je místní dominanta Orlovická hora.

Bývalý obecní rybník v Orlovicích, které po odsunu sudetských Němců prakticky zanikly, dobrovolníci rekonstruují, protože dřív plnil důležitou funkci: sváděl z okolí přebytečnou vodu a zároveň sloužil jako její zásobárna v případě požárů. „Naši předci dobře věděli, kam umístit rybníky, aby voda dobře fungovala,“ uvedl místopředseda občanského sdružení Orlovická voda Pavel Trnka. Rekonstrukce je těžší, než by byla stavba nového rybníku. Dobrovolníci, kteří nejprve museli zbytky staré nádrže rozebrat a potom upravit terén, skládají postupně rybník zpátky: „Dřív se to dělalo jílem, my jsme použili folii a na to tu hráz znova z kamene postavíme. Chceme, aby to byla naprosto přesná kopie.“ Také bagristu Petra Nevečeřala rekonstrukce zaujala: „Rybník jsem ještě nikdy nedělal, je to zajímavá a těžká práce.“

Sdružení chce vybudovat příjemné místo pro odpočinek a posezení. Vznikne další turistický cíl přímo pod Orlovickou horou, která je nejnavštěvovanějším místem v širokém okolí. „Podařilo se nám získat sponzory na těžkou techniku, práci si uděláme sami,“ prohlásila místopředsedkyně občanského sdružení Orlovická voda Lýdie Stará a mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy Martin Sobotka doplnil: „Ochrana životního prostředí je pilířem nadace a zvlášť, pokud se na tom podílejí i dobrovolníci.“ Prakticky všechny vesnice v okolí potkal podobný osud, kostel v sousední vesnici Červené dřevo teď připomínají už jen základy, dům nestojí ani jediný.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Tady, kde se láme Šumava a Český les, je zatím turisty nedotčený kraj, který na svůj okamžik objevení teprve čeká.

Občanské sdružení s desítkou dobrovolníků rekonstruuje obecní rybník v Orlovicích na Šumavě.
Zdroj: ČT24