Primátoři kritizují Krajskou zdravotní, žádají hejtmanku o změny

Děčín – Primátoři Ústí nad Labem, Teplic, Mostu, Chomutova a Děčína kritizují Krajskou zdravotní, která ve městech provozuje nemocnice. Nejsou spokojeni s finanční situací nemocnic a nelíbí se jim ani omezování a rušení některých specializovaných pracovišť a odchod personálu do jiných zařízení. Ve společném prohlášení proto žádají hejtmanku kraje Janu Vaňhovou (ČSSD) o změny – chtějí, aby se nemocnice mohly rozhodovat více samostatně, a tak se mnohem lépe přizpůsobit potřebám obyvatel jednotlivých měst.

Podle nich by měla jmenovat takové vedení Krajské zdravotní, které by vypracovalo ekonomickou a zdravotnickou koncepci zaměřenou nejen centrálně, ale i na jednotlivé nemocnice. „Chceme zvýšení kompetence a odpovědnosti za hospodaření a poskytování zdravotní péče jednotlivých odštěpných závodů,“ píše se v prohlášení. 

Primátoři rovněž považují za alibistické najímat pro všechna výběrová řízení externí firmy. Efektivnější by bylo provádět některé veřejné zakázky samotnou Krajskou zdravotní, případně jednotlivými nemocnicemi. „Absolutní centralizace rozhodování a omezování pravomocí jednotlivých nemocnic nám připadá nekoncepční a nepružné.“ 

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Představitelé kraje samostatnost nemocnic odmítají, do otevřeného boje s primátory ale jít nechtějí. Rozhodli se proto vyměnit vedení Krajské zdravotní a doufají, že to přinese žádané změny. „Krajská zdravotní si bude muset stanovit novou strategii vedení a hospodaření a musíme jim na to nechat čas,“ podotkla hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD).

Proti kritice se v tiskové zprávě ohradilo i nové vedení Krajské zdravotní. „I v době, kdy řada českých nemocnic má finanční problémy, je Krajská zdravotní dva roky v zisku. K polovině tohoto roku je společnost také v zisku, a to oproti finančnímu plánu, ve kterém se předpokládala ztráta právě pod vlivem snížení výdajů do zdravotnictví,“ uvedl nově zvolený předseda představenstva Radek Scherfer.

Krajská zdravotní v nemocnicích v Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě, Chomutově a Děčíně disponuje 3378 lůžky a poskytuje asi 70 procent zdravotní péče v Ústeckém kraji. Zaměstnává asi 6300 lidí, z toho zdravotních sester je zhruba 2800 a lékařů 820.   

Z jejího vedení v červnu odešel předseda představenstva Petr Benda (ČSSD), vedení krajské ČSSD mu v poslední době vyčítalo například kauzy s údajně předraženými nákupy přístrojů z evropských dotací Krajskou zdravotní. Ty se nelíbí ani ministerstvu financí a prošetřují je i kontrolní orgány v Bruselu. Antimonopolní úřad v květnu vyměřil Krajské zdravotní dvě pokuty za celkem 900 tisíc korun.