Blokáda hlavního tahu na Slovensko na Třinecku bude

Třinecko - Provoz na přetíženém hlavním tahu na Slovensko v okolí Třince se teď ještě více zkomplikoval. Ve Vendryni se kvůli stavbě jiné silnice jezdí od neděle jen v jednom jízdním pruhu. Další problémy čekají  řidiče v nedalekém Hrádku, kde musejí projíždět staveništěm. Modernizace této mezinárodní silnice se stále protahuje a tamním lidem už došla trpělivost. Chystají blokádu.

Důležitá mezinárodní silnice I/11 mezi Jablunkovem a Třincem - pouhé dva jízdní pruhy, které obvyklým 22 tisícům automobilů za den stačí už jen ztěží. Tak velký provoz nepůsobí problémy jen řidičům, ale i lidem, kteří v blízkosti silnice bydlí. Dopravu teď navíc komplikují i dvě stavby. Vendryní proto mohou řidiči projíždět pouze od východu na západ, v opačném směru musejí jet po objížďce, která vede přes Karpentnou.

Starosta Bystřice Ladislav Olšar proto v červnu požádal krajský úřad, aby pomohl a dočasně alespoň omezil provoz kamionů. Těch denně po místní silnici projede šest tisíc. Zatím se ale dočkal jen zdůvodnění, proč to nejde. Organizuje proto protestní akce. Lidé by měli ještě tento týden zablokovat silnici v Hrádku na přechodu pro chodce. „My jsme si zjistili, že na bezpečný přechod přes tuto silnici máme jednu minutu, pak naskočí zelená automobilům na jednu a půl minuty a pak budeme zase přecházet my. To bude naše protestní akce v mezích zákona,“ potvrdil starosta Bystřice Ladislav Olšar.

„Podpora mezi občany je obrovská a také různá sdružení a osobnosti regionu nás podporují,“ zdůvodňuje, proč se pro protestní akci rozhodli, zastupitel Jablunkova Petr Gawlas. Kraj zatím požádal o pomoc ministerstvo dopravy a založil pracovní skupinu, která by měla problém vyřešit. „Ještě nemáme stanovisko, jakým způsobem technicky i legislativně tuto situaci můžeme řešit,“ uvedla mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. První blokáda má začít ve čtvrtek v deset hodin, druhá potom o týden později – v pátek ve čtyři odpoledne.

  • Dopravní omezení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1794/179391.jpg
  • Přechod, kde bude probíhat blokáda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1794/179392.jpg