Městská policie v Pardubicích naříká nad označenými úseky měření rychlosti

Pardubice - Starostové a strážníci v Pardubickém kraji volají po urychlené úpravě zákona o pozemních komunikacích. Stěžují si na povinnost označovat úseky, kde se měří rychlost, varovnými tabulemi. Přímo v Pardubicích strážníci proto už několik měsíců radary vůbec nepoužívají. Strážníci i radnice už dlouho mluví o povinnosti označovat úsek, kde se měří rychlost, jako o výsměchu a zbytečné práci. „Dělali jsme kontrolní měření s cedulí a bez cedule, je to podstatný rozdíl. Cedule ale problém neřeší, to bychom museli mít označené město od začátku do konce,“ říká starosta Sezemic Bohuslav Kopecký.

Měření rychlosti za podmínky označování úseku odmítají také strážníci v Pardubicích, přestože to na odboru dopravy magistrátu vidí jinak. „Měření rychlosti není jenom kvůli sankcionování řidiče, ale i kvůli prevenci,“ vysvětluje vedoucí odboru dopravy pardubického magistrátu Vladimír Bakajsa.

Jedinou hrozbou pro silniční piráty je tak v Pardubicích státní policie. Se svými radary ale měří hlavně na výpadovkách, jak doplňuje mluvčí Policie ČR Pardubice Eva Maturová: „V Pardubicích každý den provádí jak dopravní, tak pořádková policie měření rychlosti na několika místech.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pomohou ke změně zákona starostové ve sněmovně?

„Já si slibuji hodně od toho, že se nám do Poslanecké sněmovny dostalo mnoho lidí ze samosprávy a je tam hodně starostů,“ věří ve změnu ředitel Městské policie Pardubice Petr Kvaš.

Obce a města navíc upozorňují na alarmující statistiku. Zatímco ve většině krajů od ledna do května počet smrtelných nehod klesal, v Olomouckém a Pardubickém kraji a na Vysočině tomu bylo naopak.