V Zájezdu u Kladna otevřeli nejmenší zoo v republice

Zájezd u Kladna – V obyčejném domě se zahradou vznikla nedávno nejmenší zoologická zahrada v republice. Návštěvníci zde mohou pozorovat šedesát zvířat dvaceti nejrůznějších druhů. Vedle oblíbených lemurů i kočkovité šelmy a dravé ptáky. Časem by se měl zoopark rozšířit například i o expozici plazů, gepardy nebo cizokrajná zemědělská zvířata. Většinu nákladů hradí zoopark z vlastních zdrojů. Pomáhají mu i sponzorské dary, dotace a příspěvky ze státního rozpočtu.

Získání licence na zoologickou zahradu nebylo jednoduché, přísná jsou především kritéria veterinární komise. Ze zooparku museli například odstěhovat karanténu, která podle ředitele Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj Zdeňka Císaře nemůže být v areálu zahrady: „Z důvodu přenosu nákaz mezi jednotlivými zvířaty.“

Zvířata v zoo musí být registrovaná, potřebují také dobrý výběh a tým odborníků. Veterinární správa přichází na kontrolu zpravidla dvakrát ročně. Zoo navíc musí zajišťovat výchovu veřejnosti a mít plán vědecké činnosti v oboru ochrany přírody a zvířat. „Zkoumáme různé stimulace ke zbarvení chameleonů,“ řekl ČT ošetřovatel Jíří Marek.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Zoopark je zatím v péči o zvířata úspěšný. Pyšní se i odchovy mláďat vzácných kočkodanů. „Máme dvě mláďata, což je v rámci Evropy asi opravdu několik málo odchovů,“ dodala zakladatelka Zooparku Zájezd Dana Fraňková. Největším zvířetem zahrady je velbloud, nejpomalejším želva pardálí, nejoblíbenějším pak lemuři.

  • Karakal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1836/183558.jpg
  • Velbloudi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1836/183556.jpg