Bohnice hostí Cirkus Paciento

Praha - Léčbu šaškováním momentálně ordinuje Cirkus Paciento v Psychiatrické léčebně v Praze Bohnicích. Během čtyř dnů vznikne představení, v němž vystoupí klienti i zaměstnanci. Projekt je společným dílem neziskových organizací Ledovec a Zdravotní klaun. Každoročně Cirkus Paciento zavítá do pěti různých psychiatrických léčeben v celé České republice.

Umět něco, co nikdo jiný neumí, dělá podle terapeutů s psychikou divy. „Pacient je v léčebně často v roli pacienta, to znamená, že všechno se točí kolem jeho nemoci, jeho neschopnosti. Najednou zjistí, že má nějakou schopnost, nějakou moc něco udělat,“ uvedl Martin Fojtíček z občanského sdružení Ledovec. 

Třeba Jan je v léčebně teprve tři týdny. Cirkusu si všiml náhodou a hned se připravuje na vystoupení. „Naučil jsem se trochu žonglovat s talířem, možná bychom si mohli pořídit pár k nám na pavilon a zkoušet to tam ráno před vizitou, to by se asi klukům líbilo,“ řekl jeden z pacientů. 

Martin Hollý, ředitel Psychiatrické léčebny v Bohnicích:

„Preferenci mají oddělení, kde jsou pacienti více handicapováni, každý takový zážitek je důležitý v tom, aby měli větší odhodlání k resocializaci.“ 

Nejde ale jen o pacienty. Cirkusová dílna je volně přístupná lidem z okolí i personálu léčebny. „I personál okouká nějakou fintu, způsob mluvení nebo aktivitu, kterou potom použije a na odděleních je potom příjemnější život pro všechny,“ podotkl Fojtíček.