Svatovavřineckou pouť na Sněžku letos Klaus absolvoval autem

Pec pod Sněžkou - Na vrcholu Sněžky se dnes u příležitosti tradiční Svatovavřinecké pouti sešly stovky lidí z Česka i Polska. Poutníky neodradilo ani poměrně chladné počasí, na Sněžce před polednem byly pouhé dva stupně Celsia. Mše svaté se zde opět zúčastnil prezident Václav Klaus, kterého letos na vrchol vyvezlo kvůli bolavé achilovce auto horské služby. Klaus se pouti na nejvyšší horu Česka účastní pravidelně, vloni se na vrcholu setkal se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským.

„Musím se přiznat, že už dva měsíce mě strašně bolí achilovka, mám tam nějaký zánět. Tak jsem se vztekal, že jsem dneska musel vystoupit jiným způsobem. Nezaslouženým,“ řekl Klaus po příjezdu na vrchol Sněžky. „Dnešní počasí je určitě nejhorší za těch deset let, co jsem tady byl. Obdivuji všechny ty, kteří sem přišli. Vidím zde spoustu dětiček a musím pochválit i svá vnoučata, že sem vystoupala,“ řekl Klaus.

Poutníky přivítal vichr a déšť

Stovky lidí, které vyšly po osmé hodině ráno z Pece pod Sněžkou, na cestě potkal i déšť. Na vrcholu Sněžky byly před polednem pouhé dva stupně Celsia, chvílemi pršelo a foukal vítr o rychlosti 82 kilometrů v hodině. Kvůli silným nárazům větru dnes nebylo možné využít při cestě na vrchol lanovky z Pece, která byla v provozu pouze v prvním úseku na Růžovou horu. „Osobně se pouti na Sněžku účastním osm let, a tak nepříznivé počasí nepamatuji,“ řekl dnes novinářům starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Na Sněžku dnes poprvé ve funkci královéhradeckého biskupa dorazil také Jan Vokál, který v biskupství nahradil současného arcibiskupa Dominika Duku, jenž se poutí účastnil pravidelně. „Vím, že arcibiskup Dominik Duka byl věrný této tradici, takže v jeho šlépějích v tomto směru velice rád půjdu,“ řekl Vokál.

Svatý Vavřinec je nejen patronem kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor. Jméno svatého Vavřince také nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky. Pouti na nejvyšší horu Česka se proto každoročně účastní členové polské i české horské služby. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid.