Zrezivělý most ve Vlašimi brzdí dopravu

Vlašim - Už tři roky je ve Vlašimi kvůli špatnému stavu uzavřený tzv. železný most. Ve městě zbývá pouze jediný most, po kterém se auta můžou dostat na druhý břeh řeky Blanice. Město zatím na opravu železného mostu nemá peníze.

Zatímco přes jediný fungující most ve Vlašimi jezdí auta stále, na druhém je klid. Automobily sem nesmí a neměli by po něm chodit ani pěší. Více než 100 let stará konstrukce železného mostu je tak zrezivělá, že na něj statik zakázal vstup.

„Uzavření mostu už samozřejmě začíná Vlašimákům vadit. Trvá to moc dlouho,” připouští zástupce starosty Vlašimi Karel Kroupa (KDU-ČSL). Obyvatelé města a okolí si stěžují, že se tím brzdí provoz a řidiči mnohdy neví, jak se dostat na druhý břeh. Jediný most obvykle běžnému provozu stačí, když se ale na nedaleké dálnici D1 stane dopravní nehoda, musí ji všichni objíždět právě přes Vlašim. Řidiči se přitom musejí spoléhat na jedinou spojnici přes řeku. Jak dodává Kroupa, potom se velice často stává, že je tento jediný most vozidly ucpán, a stávající situace je problémem i pro hasiče a záchrannou službu. Vedoucí odboru dopravy ve Vlašimi Jiří Vondruška navíc poukazuje na to, že v daném úseku od 45. do 70. kilometru dochází dost často k dopravním nehodám.

Oprava železného mostu by stála asi 20 milionů korun. Na to podle místostarosty město nemá peníze, i když několikrát žádalo ministerstvo financí o příspěvek ze státního rozpočtu. Nová žádost o 18 milionů na příští rok leží na ministerstvu v tuto chvíli. „Ministerstvo financí se bude snažit jí alespoň částečně vyhovět. Bude záležet na tom, kolik bude peněz v příslušných programech,” brání se mluvčí Ministerstva financí Ondřej Jakob.

Podle Kroupy vyhovuje uzavření mostu některým lidem, kteří přímo za mostem bydlí. Mají totiž větší klid. Na druhou stranu přicházejí zdejší obchodníci o zákazníky.