Na Ústecku končí analogové vysílání

Ústí nad Labem - Od půlnoci 31. srpna budou vysílače Buková a Jedlová hora šířit v Ústeckém kraji pouze digitální televizní signál. Analogové vysílání zůstane na přechodnou dobu zachováno jen na dvaadvaceti místech, která byla postižena záplavami. Tam dojde k vypnutí analogového signálu s určitým časovým zpožděním.

Na zrnění nebo tmavou obrazovku by po půlnoci 31. srpna měli koukat jenom ti, kteří nevzali chystané změny na vědomí. „Myslím si, že to bude opravdu minimum lidí,“ je přesvědčen Zdeněk Duspiva z Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání v ČR. 

Pro přechod na digitální vysílání platila i v Ústeckém kraji jasná pravidla. Analogový a digitální signál musely být nejméně šest měsíců vysílány souběžně a všechny potřebné informace měli diváci dostat v předstihu. „Tato podmínka byla splněna, informační kampaň proběhla také,“ říká Luboš Mračko z Českého telekomunikačního úřadu. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Zásada přechodu na digitální vysílání byla jednoduchá. Kdo přijímal analogový signál, měl by mít k dispozici i digitální. „Pokud mají lidé televizor s digitálním tunerem, tak tam probíhá automaticky přeladění, v případě starých televizorů je třeba si pořídit set top box nebo se rozhodnout pro satelit či kabelovou televizi,“ upozorňuje Zdeněk Duspiva. 

Míst, kde by se nedal přijímat digitální televizní signál České televize, bude podle zástupců radiokomunikací minimum. „V těchto místech děláme analýzy, vyhodnocujeme měření a nejpozději do tří měsíců vystavíme digitální opakovač,“ informuje Jiří Vykydal z Českých radiokomunikací.   

Z popudu České televize zůstane zatím analogové vysílání zachováno na dvaadvaceti místech Ústeckého kraje, kde byly ničivé záplavy. „Jsme motivováni snahou nepřidělávat lidem povodněmi postižených obcí v tuto chvíli ještě starosti s přechodem na digitální vysílání,“ vysvětluje Štěpán Janda z České televize.  

Dostatek informaci budou diváci mít i po vypnutí analogového vysílání. Najdou je na horké lince České televize i na bezplatném telefonu Českých radiokomunikací.