Oprava budovy krajského úřadu se protáhne

Hradec Králové - Rozsáhlá oprava budovy krajského úřadu v Hradci Králové se o několik měsíců protáhne. Do jednoho z nejdražších úřadů v zemi, za který kraj zaplatí formou leasingu téměř dvě miliardy korun, silně zatéká. Oprava tak bude kvůli rozsahu poškození náročnější, než se předpokládalo. Situace ovlivňuje negativně i práci úředníků krajského úřadu.

Kbelíky jsou už tradiční nechtěnou výzdobou krajského úřadu. Do objektu zatéká, a protože je teď náměstí nad částí budovy kvůli opravám izolace rozkopané, vody přitéká ještě víc. Opravy přitom jen tak neskončí. „Po odkrytí svrchní vrstvy nádvoří se ukázalo, že oprava bude potřebovat větší zásah,“ přiznává mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi. 

Doba, po kterou opravy budou probíhat, se podle mluvčího téměř zdvojnásobí. „První etapa by měla skončit letos v říjnu, druhá polovina nádvoří by se měla opravovat znovu v květnu,“ uvádí Imrich Dioszegi. „Zjištěné vady řešíme v rámci reklamace a jako generální dodavatel přebíráme za tyto vady plnou zodpovědnost. To znamená i finanční,“ říká ředitelka komunikace firmy Skanska Lucie Nováková.   

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Kvůli opravám je uzavřený hlavní vchod krajského sídla, veškeré práce však probíhají bez omezení činnosti úřadu. Práci úředníků tak po většinu dne doprovází hluk. „Pokud sedíte v tom hluku, tak to každopádně ruší. Projevuje se to i na špatné komunikaci s klienty, protože je špatně slyšíme,“ popisuje situaci zaměstnankyně Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Pavla Rychterová.  

Rekonstrukce je komplikací i pro další instituce, které jsou v budově v nájmu, například pro hradeckou univerzitu. „Budeme uvažovat o možných kompenzacích. Peníze platíme stále, a stejné,“ upozorňuje kancléř hradecké univerzity Ondřej Tikovský. Podle něho uvažují podobně i někteří další nájemníci.