Mladošovický kostel bude uveden do stavu z 16. století

Mladošovice – Unikátní, výborně zachovalou renesanční fasádu objevili památkáři a restaurátoři při opravách kostela v Mladošovicích na Třeboňsku. Výzdoba připomíná zámky a výstavné renesanční domy. Na církevních stavbách je ale výjimečná. Památkáři proto rozhodli o uvedení kostela do stavu z roku 1576.

Ve druhé polovině 16. století to byl podle památkářů jeden z nejmodernějších kostelů ve střední Evropě. Typickou renesanční fasádu ve formě psaníček nebo mořských vln si na své stavby začala pořizovat šlechta, později i bohatí měšťané. Na kostelech a farách se ale příliš neobjevovala. Podle Romana Lavičky z Národního památkového ústavu jde v Mladošovicích o unikátní objev.

Za výjimečnou fasádu místní vděčí Rožmberkům. Ti pozvali v 16. století do Třeboně italské mistry. Nedaleký původně gotický kostel potřeboval v té době opravu, takže jej vyzdobili stejně jako zámek nebo městské brány. Restaurátor Tomáš Franta informoval, že celá fasáda je v překvapivě dobrém stavu.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Díky vzácné výzdobě se z kostela stane téměř učebnice architektury. Památkáři rozhodli o jeho uvedení do stavu z roku 1576. Při rekonstrukci totiž odkryjí i některé gotické prvky. „Budeme rádi, když kostel přivede více turistů,“ doplnil starosta Mladošovic Jiří Podolák. Opravy kostela včetně odkrytí a zrestaurování unikátní fasády budou stát přes pět milionů korun. 90 procent zaplatí EU.

Renesanční fasáda
Zdroj: ČT24