Spolek přátel Kraslic chce opravit historický dům v centru města

Kraslice – Téměř po deseti letech marného boje mají Kraslice na Sokolovsku naději, že se jim podaří zachránit historický dům v centru města. S pomocí radnice se o to pokusí Spolek přátel města Kraslice. Ten chce historický objekt vykoupit a pomocí veřejných sbírek opravit. Významná krušnohorská památka stojí těsně u frekventované silnice. Podle úřadů už představuje nebezpečí pro okolí a hrozí jí demolice.

Radnice se zhruba deset let snaží vlastníky přinutit, aby stavbu opravili. „Pokud stavební úřad nařídil nějaké úpravy, tak stejně nebyly provedeny. Muselo je zrealizovat město na svoje náklady,“ říká místostarosta Kraslic Lubomír Zach (ODS). Místopředseda spolku přátel Otakar Mika informoval, že stavba nemá tržní hodnotu, jen uměleckou. Je to zapsaná kulturní památka, a tak ji všichni vlastníci opustili.

Hrázděnka se stala předmětem soudních sporů. Zástupci sdružení teď jednají s právníky a exekutory o jejím vykoupení. K tomu potřebují přibližně stotisícovou půjčku od města. „Zastupitelstvu doporučujeme tuto iniciativu podpořit a jejich záměr realizovat,“ nechal se slyšet radní a předseda kraslického finančního výboru František Stůj (VPM).

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Dům, který v roce 1737 postavil místní cínař, je na seznamu kulturních památek. Podle odborníků má pro město mimořádnou historickou hodnotu. Zástupci sdružení chtějí v historickém domě vybudovat malé muzeum a infocentrum. O spolupráci se Spolkem přátel města Kraslice budou jednat krasličtí politici na zastupitelstvu příští měsíc.