Černé přístavby školek v Pardubicích

Pardubice - Na poslední chvíli se snažil pardubický magistrát napravit svoji chybu, podařilo se to ale jen částečně. Magistrát totiž nechal na černo zahájit přístavby u šesti mateřských škol. Kvůli vyřizování dodatečných stavebních povolení práce nabraly zpoždění. Čtyři školky se nakonec stihly v termínu, do dvou děti zatím nenastoupily.

Byl to boj s časem. Nejprve chtěli úředníci magistrátu stihnout přístavby v termínu, a tak porušili zákon. Poté, co vyšlo najevo, že město staví bez povolení, práce utichly. Černé stavby nakonec dostaly potřebné razítko. „Já toho velice lituji, to se nemělo stát, ale stalo se. Snažili jsme se rychle tu chybu odstranit,“ říká náměstkyně pardubického primátora Štěpánka Fraňková. 

V rekordně krátkém čase firma dokončila čtyři školky. Mezi nimi i přístavbu na Pospíšilově náměstí. „Otevřely se dvě třídy pro padesát dětí. Máme tady umístěné také nejmenší děti ve věku tří až čtyř let,“ informuje ředitelka Mateřské školky Pospíšilovo náměstí v Pardubicích Irena Tužinská.  

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Oproti tomu dvě školky hotové nejsou. V Popkovicích a Raisově ulici děti nemohly nastoupit. Montované přístavby čeká kolaudace nejdřív desátého a sedmnáctého září. Magistrát žádal rodiče o pochopení. „Všechny maminky byly vstřícné a pochopily, že tu situaci nejde jinak řešit,“ informuje ředitelka Mateřské školky Raisova v Pardubicích Iva Štorková. „Maminkám jsme také nabídli pět volných míst v Hostovicích,“ dodává Štěpánka Fraňková. 

I po dokončení přístaveb nástupy dětí pozdrží úřední postupy. Po kolaudaci musí město například získat povolení krajského úřadu o navýšení kapacity školek. „Podle mého názoru je ta administrativa až zbytečně komplikovaná, ale zřejmě to jinak udělat nejde,“ uzavírá Iva Štorková. 

Kdy přesně budou moci děti do dvou zbývajících školek nastoupit, zatím není jasné. Nějaký čas budou učitelé také potřebovat na úklid a vybavení přístaveb.