Jezero Milada na Ústecku se stane turistickým hitem

Ústecko – Přívalové deště, které v minulých týdnech ničily silnice a domy na severu Čech, pomohly novému jezeru Milada u Chabařovic v sousedství Ústí nad Labem. Hladina vody v bývalém dolu, jehož napouštění trvalo devět let, dosáhla stanovené výšky o půl roku dřív, než měla. Zatím je dovoleno se na jezero pouze koukat.

Starosta města Chabařovice Jiří Záhořík (SNK – ED) informoval, že jezero se bude pozorovat následující dva roky. Ředitel Palivového kombinátu Ústí nad Labem Petr Lenc dodal, že jde o první velký projekt tohoto druhu. Zákaz koupání v Miladě zmizí, až bude jisté, že se rekultivace bývalého dolu povedla.

Rozlohou Milada skoro konkuruje Máchovu jezeru, stejně vybaveným letoviskem se však hned tak nestane. Obce u Milady už mají studii o tom, co by chtěly u jezera mít. Nejdřív je ale třeba udělat silnice, kanalizaci a přivést pitnou vodu, což záleží na investorech. „Minimálně deset let to bude trvat,“ říká Petr Lenc.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Největšími optimisty jsou zatím radní z ústeckého magistrátu. Podle nich by se alespoň stánky s buřty měly objevit na březích Milady už za dva roky. „Nebudeme se bránit velkým ani malým investorům,“ uzavřel náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha (ODS). Jak se zdá, první se k Miladě nejspíš dostanou sportovci, kteří vodu ani nepotřebují a stačí jim cyklostezky.