Bývalý jednatel nemocnice si poslal na účet 16 milionů

Brandýs nad Labem - Nový majitel nemocnice v Brandýse nad Labem začíná odkrývat předešlé dění ve vedení společnosti. A nezávislý audit už odhalil, že miliony korun z prodeje lukrativních pozemků u nemocnice skončily na úplně jiném účtu, než podle smlouvy měly. Na celý případ upozornila Mladá fronta Dnes. Nový vlastník nemocnice už podal na bývalé majitele několik trestních oznámení, bude je řešit středočeské státní zastupitelství.

Společnost PP Hospitals odkoupila v roce 2007 brandýskou nemocnici i s pozemky od Středočeského kraje za necelých 8 milionů. Pozemky pak firma odprodala městu za 38 milionů. Přitom ale měla uzavřenou podivnou smlouvu se společností JK Profit (JKP), která měla inkasovat pokutu ve výši 16 milionů, pokud PP Hospitals prodá pozemky někomu jinému než jí. „Těchto 16 milionů odešlo na neidentifikovatelný účet, ale v účetnictví je to zavedeno jako platba společnosti JKP. To je prostě hrubé zkreslení účetnictví, to je trestný čin,“ tvrdí nový jednatel PP Hospitals Petr Švikovský.

Nový majitel označuje celou kauzu za tunel a zodpovědnost připisuje bývalému jednateli společnosti PP Hospitals Martinu Vojtíškovi. Jeho mluvčí Tomáš Cikrt tvrdí, že Vojtíšek jen plnil dohody svých předchůdců: „Já neumím říct, jestli tato smlouva nebo smlouvy jsou nevýhodné. Já vím, že v době, kdy vstoupil pan Vojtíšek do PP Hospitals, byl povinen naplnit smluvní závazky, které tato firma měla.“

Háček tkví v tom, že peníze na účet společnosti JK Profit vůbec nepdorazily. Podle zjištění České televize skončilo 16 milionů na účtu firmy IPC, kterou shodou okolností vlastní právě Martin Vojtíšek. „Ten účet byl zřízen přesně pro tuto transakci. To znamená jeden den otevřen, třetí den zavřen,“ tvrdí ředitel brandýské nemocnice Miroslav Kadlec. Na tuto informaci už Vojtíškův mluvčí reagovat odmítl.

Brandýská nemocnice je v současné době v insolvenčním řízení – věřitelé požadují pohledávky ve výši 26 milionů korun. „Dnes je situace taková, že ti samí, kteří to vytunelovali, se v insolvenčním řízení domáhají úpadku společnosti, který sami způsobili,“ řekl pro ČT Petr Švikovský.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)