V Ostravě vzniká nový akční plán sociálního začleňování

Ostrava - Projekt „NAPSI spolu“ přijeli do Ostravy představit zástupci pěti neziskových organizací. Jejich cílem je připravit společně nový národní akční plán sociálního začleňování. V Ostravě diskutovali se členy místních neziskových organizací o tom, jak by měl nový plán vypadat.

Zkušenosti z Ostravy, která se od 90. let potýká se složitou sociální situací, chtějí využít při přípravě nové strategie. Pomoci by měla například lidem bez domova nebo obyvatelům ghett. „Neziskové organizace, které tady byly, nám tady předkládaly nebo jakoby reflektovaly vlastní potřeby v oblasti sociálního začleňování, potřeby ve vztahu k cílovým skupinám a právě tady jsme sbírali podklady, protože žádný plán, který má ovlivňovat Českou republiku se nedá dělat od stolu v Praze,“ myslí si Petra Klingerová z nadace Člověk v tísni.

A právě ojedinělý projekt Prevence bezdomovectví, který už probíhá v Ostravě šest let, by se mohl stát součástí celonárodní strategie sociálního začleňování. O nájemníky, kterým hrozí, že skončí na ulici, se stará ostravská Armáda spásy. Snaží se jim pomoci najít práci a do doby, než se jim to podaří, za ně platí i nájem. „Je to pro lidi, kteří prošli nějakým azylovým domem, ať už pro maminky s dětmi nebo i pro jednotlivce. Výborné je, že můžeme dát rodinu i dohromady, což se v azylových domech většinou nedá a je to určeno především pro ty, u nichž je velký předpoklad, že jsou schopni se z té ulice dostat a zařadit do standardní společnosti,“ říká oblastní ředitel Armády spásy Ostrava Jan Krupa.

Národní akční plán sociálního začleňování není v Česku novinkou, v současnosti je však jen formální deklarací. To chtějí tvůrci projektu změnit. „Doufáme, že meziresortní komise naše podklady vezme v potaz, že je do nějakého plánu začlení a že se reálně ten plán bude dotýkat potřeb, které tady jsou,“ řekla Petra Klingerová z nadace Člověk v tísni. Nový národní akční plán sociálního začleňování by měla meziresortní komise přijmout na konci letošního roku.

  • Lidé bez domova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1965/196446.jpg
  • Lidé bez domova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1965/196447.jpg