Polský investor chce koupit nemocnici v Opočně, kraj to odmítl

Opočno – O trvale ztrátovou nemocnici v Opočně projevila překvapivě zájem polská firma EMC, která provozuje zdravotnická zařízení v Polsku a v Irsku. Poláci tvrdí, že by z nemocnice chtěli udělat zařízení specializované na některé výkony, například laparoskopii. Už v létě Královéhradecký kraj zrušil chirurgii, která prodělávala dvacet milionů korun ročně. Nemocnici ale odmítá prodat i pronajmout, což se radnici v Opočně nelíbí.

Nemocnice je trvale ztrátová už pět let. V Opočně se proto přestalo i operovat. Zůstala jen interna, následná péče a jednotka intenzivní péče. Nabídka polského investora proto kraj zaskočila. Firma EMC ale tvrdí, že se právě na takové nemocnice zaměřuje. „Léčíme lidi, ale léčíme také nemocnice. V Polsku se nám v několika případech podařilo nejen zachránit nemocnici, kterou nikdo nechtěl, ale ještě jsme její činnost rozšířili,“ uvedl generální ředitel EMC Józef Tomasz Juros.

Štěpán Jelínek

„Bylo mi to řečeno tak, že je to zařízení Královéhradeckého kraje a že do toho nemáme strkat nos.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Starosta Opočna Štěpán Jelínek (US) nabídku uvítal: „Jsme rádi za každou možnost, která by zachovala tuto nemocnici a dostupnost zdravotní péče.“ První reakce kraje ale byla podle Jelínka velice vlažná. Krajský mluvčí Imrich Dioszegi ČT řekl, že nemocnice není v tuto chvíli k pronájmu či k prodeji: „Na dnešním jednání s polskou firmou žádný takový návrh nepadl.“ EMC ale tvrdí opak, hejtman Lubomír Franc podle ní dostal jasnou nabídku, že nemocnici v Opočně chce firma koupit.

Firma EMC vznikla před deseti lety, provozuje osm nemocnic, patnáct zdravotních středisek ve Slezsku a na severu Polska a dvě polikliniky v Dublinu a Waterfordu v Irsku. Akcionáři jsou lékaři a pojišťovny.

Polský investor chce koupit ztrátovou nemocnici v Opočně, kraj to odmítl.
Zdroj: ČT24