Technici obnovili chrastavský most, otevře se ve čtvrtek

Chrastava – V severočeské Chrastavě dnes proběhla dlouho očekávaná výměna provizorního mostu přes řeku Jeřici. Ocelové přemostění stojí na místě původního, které bylo při loňských povodních vážně poškozeno. Kvůli přetížené dopravě však provizorní most vydržel plnit svou funkci necelý rok a dodnes byl v havarijním stavu. Během celého dnešního dne proto pracovníci technické služby měnili poničené kovové díly. Motoristům bude důležitá komunikace znovu sloužit od čtvrtka, těžké kamiony ale k nelibosti místních obyvatel budou muset dál využívat objížďku přes Václavice.

Výměna všech 14 třímetrových dílů měla podle původního odhadu trvat do večera. Už odpoledne se ale dělaly nájezdy. „Pro dopravu se most otevře v 8:00. Bude řízená semafory, takže se bude jezdit obousměrně,“ dodal starosta Chrastavy Michael Canov.

Přes 40 metrů dlouhý most loni přes Jeřici vybudovala armáda. Je jedním z desítky mostů, které po ničivých záplavách v Libereckém kraji vojáci postavili. Prohlídka na začátku minulého týdne ale odhalila, že je v havarijním stavu, nelze na něj pustit dopravu a musí být uzavřen. Na mostovce jsou závady viditelné pouhým okem. Prohlídka odhalila odlomené sváry a také trhliny v podélných prvcích.

Objížďka kolem chrastavského mostu
Zdroj: ČT24

Na nový provizorní most už statik kamiony nad 12 tun nepustí. Právě těžká vozidla byla příčinou havarijního stavu předešlého přemostění. V obou směrech proto musí náklaďáky do průmyslové zóny přes nedaleké Václavice. Zachování objížďky pro kamiony kritizují místní obyvatelé. Ve Václavicích jsou silnice příliš úzké a chybí chodník.

Kraj však namítá, že jinudy objízdná trasa vést nemůže. Stávající objížďka je podle něho jedinou možností, jak místní průmyslovou zónu zásobovat. Kamiony tak budou projíždět přes Václavice minimálně do listopadu, poté by se měla zprůjezdnit nová objízdná trasa.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)