Praha musí zaplatit za chátrání Štvanice

Praha – Ministerstvo kultury potvrdilo, že musí Praha zaplatit pokutu 150 tisíc korun, protože nechala zchátrat památkově chráněný zimní stadion na Štvanici. Ten musel být pro špatný stav zbourán. Pokutu městu nejprve udělil památkový odbor jeho vlastního magistrátu, zástupci Prahy se však odvolali.

Štvanický stadion z roku 1935 padl na konci letošního května. Památkáři udělili městu pokutu za nedostatečnou péči o kulturní památku již v dubnu. Podle šéfa pražských památkářů Jana Kněžínka však byla pokuta, kterou dostala Praha, jenom menší částí celkového trestu – větší zodpovědnost za špatný stav stadionu nesl bývalý nájemce společnost Apex-Club. Ten dostal od památkového odboru pokutu 800 tisíc korun. I nájemce se proti postihu odvolal na ministestvo kultury, podle Tomáše Doležala z Apex-Clubu ministerstvo o pokutě zatím nerozhodlo.

Zimní stadion, kde se nejeden Pražan učil vzdorovat ledu, prohlásil stát za kulturní památku v roce 2000. Jednalo se o nejstarší československé kluziště s umělou plochou. Kvůli špatnému technickému stavu byl stadion uzavřen od letošního ledna. V květnu rozhodl stavební úřad Prahy 7, jejíž součástí ostrov Štvanice je, o demolici.